Istraživanje: Područje Arktika se zagrijava

ZAGRIJAVANJE najsjevernijih dijelova Zemlje uzrokuje smanjivanje količine leda u Sjevernom ledenom moru, otapanje leda na Grenlandu i širenje raslinja u tundru na Aljasci, objavili su znanstvenici.

Te je promjene mogla uzrokovati promjenjivost prirode, ali bi odgovoran mogao biti i čovjek, misle znanstvenici.

U novom petogodišnjem planu istraživanja koji su prošlog tjedna na sastanku u Washingtonu predstavili znanstvenici i predstavnici vlasti ističe se da su ljudi očito uzrokovali klimatske promjene, iako još nije posve jasno koliko su točno pridonijeli tim promjenama.

Američki predsjednik George W. Bush traži da industrija dobrovoljno smanji emisije ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova za koje znanstvenici pretpostavljaju da znatno pridonose globalnom rastu temperatura, što je već vidljivo na Arktiku.

Grenland trenutačno prolazi kroz najtoplije razdoblje nakon tridesetih godina 20. stoljeća, a satelitski podaci pokazuju najveće područje otapanja ledenoga pokrivača u 24 godine. Od 1979. godine područje topljenja leda poraslo je za 16 posto i neprekidno se penje na sve veću nadmorsku visinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sjevernom ledenom moru količina leda smanjila se na rekordno malu površinu tijekom ljeta, kazao je Mark Serreze sa sveučilišta Colorado, a u rujnu je morski led pokrivao 4 posto manju površinu nego ikad nakon 1978. godine kad se počela organizirano pratiti njegova veličina.

Promjene u arktičkoj atmosferi i morskim strujama djelomično su odgovorne za te promjene, ali ulogu igra i smanjenje ozonskog omotača uzrokovano zagađenjem, izjavio je Serreze.

Promjene uzrokovane sve višim temperaturama primjećuju se i na tlu. Raslinje se proteže sve sjevernije, pojavljujući se na područjima tundre koja je prije samo 50 godina bila posve gola, dodao je F. Stuart Chapin sa sveučilišta Alaska.

´Pravo je pitanje je li ovaj trend neobičan i moramo li se zabrinuti zbog njegova djelovanja, a čini se da je odgovor na oba pitanja da´, zaključio je Serreze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara