Istražna komisija: Bavarski Bayern LB nije smio kupiti Hypo Alpe Adria banku!

Foto: Arhiva

BAVARSKA pokrajinska banka (Bayern LB) nije smjela kupiti Hypo Alpe Adria banku pokazao je izvještaj posebne istražne komisije, čije rezultate prenosi Deutsche Welle. U izvještaju su navedena i imena glavnih krivaca.

Najodgovornija za gubitak Bayerna LB u iznosu od 3,7 milijardi eura najodgovornija su dva visoka dužnosnika: bivši ministar financija Bavarske Kurt Kurt Faltlhauser i bivši šef njemačke Sparkasse banke Siegfried Naser. Komisija ih tereti da kao tadašnji članovi upravnog odbora Bayerna LB nisu detaljno istražili rizičnu kupovinu Hypo Alpe Adria banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi istražne komisije zadnjih su godinu dana ispitivali sve sudionike kupovine Hypo Alpe Adria banke, počevši od osoba na samom političkom vrhu. Među ispitanima su bili i bivši predsjednik bavarske pokrajinske vlade Edmund Stoiber i njegovi ministri gospodarstva i unutarnjih poslova Erwin Huber i Gunther Beckstein. Nitko od njih ne želi priznati krivnju, niti se službeno ispričati.

"Smatram da nismo krivi za sve što se dogodilo", izjavio je Huber, a slično mišljenje imaju i Beckstein i Stoiber. No, u izvješću se navodi da su visoki članovi najjače bavarske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU), koji su istovremeno sjedili u upravnom odboru Bayern LB-a, bili dužni nadzirati rad banke. Objašnjavajući zbog čega su se odlučili na rizičnu akviziciju Hypo Alpe Adria banke, prozvani bivši ministar financija Faltlhauser odgovara da su im brojni rizici bili poznati, ali i da su ujedno vjerovali kako se posao može pokazati profitabilnim.

No, situacija se, kao što je poznato, odvijala izuzetno nepovoljno za Bayern LB koji je završio u ogromnim gubicima. A upravo bi Faltlhauser i Naser mogli zbog toga snositi najveće posljedice. "Ako sadašnja uprava Bayerna LB pokrene proces, tada će Karl Hinterleitner i Siegfried Naser morati računati s tužbom za naknadu štete. To su ogromne sume novca, i u tom slučaju obojica mogu očekivati velike probleme", kaže Karl Hinterleitner, novinar ZDF-a koji je pratio slučaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara