Istražni postupak protiv predsjednika Bundesbanke zbog primanja mita

PROTIV predsjednika Njemačke središnje banke (Bundesbank) Ernsta Weltekea (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) biti će još tijekom dana pokrenut istražni postupak zbog primanja mita, javlja u ponedjeljak "Spiegel Online" pozivajući se na izvore u javnom tužilaštvu.

Weltekeu se predbacuje da je zajedno sa svojom obitelji silvestarsko slavlje i slavlje povodom uvođenja eura 2002. proveo u luksuznom berlinskom hotelu Adlon, za što je račun od preko 7000 eura platila Dresdner Bank. Welteke je time prekršio članak 70 zakona o djelatnicima u državnim službama koji zabranjuje primanje poklona. Primanje poklona od Dresdner Bank je dodatno problematično zato što Bundesbank direktno provodi kontrole rada njemačkih banaka.

Welteke smatra da je potpuno normalno da troškove svečanosti povodom uvođenja eura snosi organizator Dresdner Bank. On navodi da je svečanosti bio prisutan i ministar financija Hans Eichel.

Predsjedniku Njemačke središnje banke se međutim predbacuje da je svoj boravak produžio na četiri dana te da je u Berlin poveo i nekoliko članova obitelji, između ostalih i sina i njegovu djevojku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Welteke je najavio da će se u posebnom priopćenju javnosti obraniti od "neistina" iznesenih u medijima.

Glavni tajnik oporbene Kršćansko socijalne unije (CSU) Markus S?der smatra da bi Welteke trebao zamrznuti svoj položaj toliko dugo dok se ne razjasne okolnosti oko spornog hotelskog računa.
Weltekeov stranački kolega i predsjednik Odbora Bundestaga za gospodarska pitanja Reiner Wend (SPD) smatra da je Weltekeovo ponašanje "nerazumljivo i bez osjećaja za mjeru". Welteke je s godišnjim primanjima od 350.000 eura jedan od najbolje plaćenih državnih službenika u Njemačkoj.

Tjednik Spiegel je već izvještavao o luksuznom životnom stilu šefa Bundesbanke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara