Istražni zahtjev za poreznog inspektora i direktora u Osijeku

OSJEČKO Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas da je istražnom sucu osječkog Županijskog suda podnijelo istražni zahtjev protiv 48-godišnjaka i 26-godišnjaka s osječkog područja zbog osnovane sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti.

U priopćenju za javnost navodi se kako je 48-godišnjak, inače inspektor osječkog Područnog ureda Porezne uprave Ministarstva financija, uhićen i priveden istražnom sucu s prijedlogom za određivanje pritvora zbog opasnosti od ometanja istrage, dok je 26-godišnjak, direktor jednog trgovačkog društva s područja Osječko-baranjske županije, u bijegu i za njim je raspisana policijska potraga.

Tereti ih se da su zlouporabili svoj položaj službene, odnosno odgovorne osobe, u nakani da drugoosumnjičenom 26-godišnjaku pribave protupravnu imovinsku korist nezakonitim povratom poreza na dodanu vrijednost. Utvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičeni 26-godišnjak, kao direktor jednog trgovačkog društva, zatražio povrat uplaćenog PDV-a, u iznosu od oko 444.000 kuna, za razdoblje od 1. do 30. lipnja 2004., iako je bio svjestan da trgovačko društvo na to nema pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičenog 48-godišnjaka tereti se da je, po dogovoru s 26-godišnjim osumnjičenikom, tijekom kontrole utemeljenosti toga zahtjeva sastavio zapisnik u kojemu je neistinito naveo da je proveo kontrolu i da je zahtjev za povratom PDV-a u cijelosti opravdan, iako je znao da navedeno trgovačko društvo nema pravo na povrat PDV-a.

Na temelju takvog neistinitog izvješća ispostava Porezne uprave uplatila je na žiroračun trgovačkog društva iznos od oko 444.000 kuna, a 26-godišnjak je, prema unaprijed stvorenoj namjeri, podigao i zadržao cjelokupni iznos, pri čemu je, za taj iznos, oštećen državni proračun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara