Ištvan Lekeš dobitnik Inine nagrade za promicanje hrvatske kulture

MAĐARSKI znanstvenik Ištvan Lekeš dobitnik je godišnje nagrade INAe za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2002. koju će mu večeras uručiti predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević, najavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog kulturnog kluba Šime Šimatović.

Riječ je o nagradi koja se sastoji od povelje, novčane nagrade u iznosu od 40.000 kuna, te skulpture, rad akademskog kipara Petra Barišića.

Odluku o nagradi, koja se ove godine dodjeljuje po deveti put, Ocjenjivački sud donio je jednoglasno, napomenuo je Šimatović. Po njegovim riječima, sama nagrada Lekešu, svojevrsni je i hommage Mađarskoj s kojom smo kao narod stoljećima živjeli zajedno i s kojom danas imamo dobre susjedske odnose.

U obrazloženju Ocjenjivačkog suda, uz ostalo, stoji kako je Ištvan Lekeš rođen 10. studenog 1933. u Egeru u Mađarskoj, tijekom četrdeset godina neprekidno izvješćivao i upoznavao mađarsku i svjetsku znanstvenu i kulturnu jasnost s hrvatskom književnošću i kulturom promičući na taj način hrvatsku kulturu u Mađarskoj i u svijetu. Također, dodaje se i kako je Lekeš prvi na mađarskom jeziku napisao Povijest hrvatske književnosti nadoknađujući tako, unatoč stoljetnim književnim i kulturnim vezama Mađara i Hrvata, nedostatak takve knjige u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ištvan Lekeš znanstvenik je koji je o hrvatskom jeziku napisao 94 studije, 137 kritika i eseja, te veliki broj novinskih članaka, istaknuo je predsjednik Odbora za dodjelu nagrade Ivan Đerek.

"Tko u svom znanstvenom radu uspije riješiti detalj, tu se pokazuje veličina njegova znanstvenog rada", ocijenio je akademik Milan Moguš. Dodao je kako je upravo to uspjelo Lekešu koji je proučavao hrvatsku književnost od njezinih početaka i "Judite" Marka Marulića, pa sve do suvremene hrvatske književnosti i Miroslava Krleže i "Krugovaša".

Danas je predstavljena i Lekešova knjiga "Od Marulića do Krleže - hrvatsko - mađarske komparatističke studije" u izdanju splitskog Književnog kruga.

(Hina) sdju az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara