ITALIJA: BERLUSCONI OPTUŽUJE LJEVICU ZA IZBORNE PRIJEVARE

Rezultati talijanskih izbora, održanih 12. i 13. lipnja za europski Parlament i za obnovu uprava u više od 4.500 općina, 63 pokrajine i regiji Sardiniji mogli bi završiti na sudu, nakon što je premijer Silvio Berlusconi optužio ljevicu za "prekrajanje" glasova na listićima, a bivši sudac u korupcionaškoj aferi "čiste ruke", sada političar, Antonio Di Pietro, obznanio u utorak da će slučaj predati sudu. L

Na djelomičnim administrativnim izborima u Italiji, na kojima je na birališta pozvano 38 milijuna Talijana, stranke vladine koalicije desnog centra doživjele su poraz, a na mjestima na kojima se ide u drugi krug glasovat će se u nedjelju 27. lipnja.

Na predizbornom mitingu, održanom u ponedjeljak navečer u Milanu, Berlusconi je napao ljevicu kazavši kako je "sramotno ono što se događa na izbornim mjestima gdje se brišu listići u naš prilog (stranaka desnog centra) i pretvaraju se u glasove za njih (lijevi centar)". Sve to je, tvrdi Berlusconi, "djelo prave vojske profesionalaca (u biračkim odborima) na štetu naših amatera koji bivaju izigrani". Talijanski premijer pozvao je stoga da se u nedjelju glasuje za kandidate desnog centra, ustvrdivši da postoje dvije Italije te da "zemlju ne treba prepustiti osobama kao što su oni".

Ta sinoćnja izjava Silvija Berlusconija, na skupu na koji je došao da bi u drugom krugu podržao kandidatkinju njegova pokreta Naprijed Italijo, Ombrettu Colli, na izborima za predsjednika pokrajine Milano protiv kandidata lijevog centra Filippa Penatija, izazvala je u utorak velike polemike u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Antonio Di Pietro najavio je da će izjavu premijera Berlusconija prijaviti državnom tužiteljstvu.

"Primam ozbiljno izjavu predsjednika vlade Berlusconija, jer ono što je kazao optužuje neke osobe, one zadužene za prebrojavanje izbornih glasova", rekao je Di Pietro. Objašnjavajući na radioteleviziji Telelombardia zašto će tako postupiti, bivši sudac je rekao da "ili je događaj koji je opisao Berlusconi istinit i onda je ispravno da se kazni one koji su počinili krivično djelo (falsificiranja glasova) ili, ako se to nije dogodilo, onda je on (Berlusconi) lagao na javnom skupu pa treba odgovarati za klevetu".

Predsjednik Demokratske ljevice Massimo D'Alema, komentirajući Berlusconijeve optužbe, rekao kako je premijer u teškoćama i da je posrijedi "izjava očajnika".

(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara