Italija: Berlusconi traži ostavku svojeg ministra zbog karikatura

PREDSJEDNIK talijanske vlade Silvio Berlusconi zatražio je ostavku svoga ministra Roberta Calderolija zbog toga što nosi majicu s karikaturom proroka Muhameda, piše u četvrtak list Repubblica.

Član Sjeverne lige i ministar za reforme u vladi desnog centra Roberto Calderoli rekao je da nošenje majice sa spornim crtežom za njega predstavlja "znak borbe za slobodu" te da je Berlusconi od njega zbog nošenja majice zatražio ostavku.

Riječ je o t-shirt majici koju Calderoli navodno nosi ispod košulje. Sjeverna liga ranije je najavila tiskanje majica s karikaturama Muhameda, a sam Calderoli nije pokazao nosi li doista majicu zbog koje bi, prema Berlusconijevu zahtjevu, trebao podnijeti ostavku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavajući svoje stajalište, Calderoli je rekao: "Neka islamisti priznaju naša prava, pa ću ja skinuti majicu" dodajući kako on sam vjeruje u "religiju ljubavi, a ne mržnje" i "da bi svi trebali biti poštivani". "Neka nas ne dolaze učiti u našoj kući tradicijama drugih", kazao je također Berlusconijev ministar.

Čelnik oporbene Demokratske ljevice Piero Fassino rekao je kako ga Calderolijevo ponašanje ne iznenađuje, s obzirom na izjave kakve je i do sada davao. Calderoli se jasno izjašnjava protiv dolaska imigranata u Italiju, a posebice protiv dolaska muslimana i izgradnje džamija u Italiji, pokazujući u svojim javnim nastupima netrpeljivost prema drugim rasama.

Očekuje se da će tijekom predizborne kampanje i Calderonijeva Sjeverna liga isticati svoju ksenofobičnost kako bi pridobila glasove određenog dijela talijanskog biračkog tijela. Prema ispitivanjima javnog mišljenja ustanove Swg, objavljenim u četvrtak, ta će stranka dobiti 5,3 posto glasova. Prema najnovijim anketama, desni centar bi trebao dobiti 47,5 posto glasova, a lijevi centar 51 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara