Italija će glasovati za hrvatsku kandidaturu u EU

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Franco Frattini u razgovoru s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom u srijedu je u Rimu potvrdio talijansku potporu Hrvatskoj na putu za ulazak u Europsku uniju, a ministar Žužul je zahvalio na potpori.

Dvojica ministara razgovarala su o svim tzv. osjetljivim pitanjima iz bilateralnih odnosa pa je tako dotaknuto i pitanje odštete za imovinu koju su talijanski izbjeglice (esuli) napustili u Istri i Dalmaciji poslije Drugoga svjetskog rata. Potvrđeno je da se neće dirati u već potpisane ugovore između dviju zemalja odnosno da će se oni poštovati, i da će to pitanje biti riješeno u okviru Osimskog i Rimskog sporazuma.

Za slučaj postojanja primjera koji ne mogu biti riješeni tim sporazumima, posebna talijansko-hrvatska komisija će ih analizirati kako bi esuli dobili odštetu ili svoju imovinu u skladu s hrvatskim Zakonom o denacionalizaciji. Ta komisija je osnovana u studenome 2002. i održala je još samo jedan sastanak u travnju 2003. pa su se dvojica ministara dogovorila da će se ona ponovno sastati u rujnu ove godine.

Žužul je rekao da se danas nije razgovaralo o detaljima eventualnog plaćanja odštete talijanskim izbjeglicama, već će to utvrditi stručna komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Italija je pozdravila odluku o odgodi primjene hrvatske odluke o zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu u Jadranu i Frattini je dodao kako je to bio potez u europskome duhu.

Žužul je kazao kako Hrvatska želi u Europu i prema tome "moramo se dogovarati s EU".

Dvojica ministara dogovorila su se i o osnivanju posebne komisije za zaštitu Jadrana jer je to pitanje koje tišti obje zemlje i svi su zainteresirani da zajedničko more bude zaštićeno.

Frattini je obavijestio Žužula da će talijanski Zastupnički dom ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i zemalja EU nakon čega će Sporazum morati na novu ratifikaciju u Senat. Naime, u Senatu je SSP bio ratificiran prošle godine, ali kako se ušlo u drugu godinu, ponovno se mora ratificirati da bi se uklopio u talijanski proračun.

U svakom slučaju, Frattini je rekao da taj proces ratifikacije neće trajati dulje od 15 dana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara