Italija: Fini novi ministar vanjskih poslova

POTPREDSJEDNIK talijanske vlade Gianfranco Fini imenovan je u četvrtak novim ministrom vanjskih poslova, a na toj dužnosti zamijenit će dosadašnjeg šefa diplomacije Franca Frattinija, koji je postao europski povjernik.

Na današnjem sastanku vlade, Fini je postavljen za novog šefa diplomacije, nakon čega je zajedno s premijerom Silvijom Berlusconijem otišao u Quirinale, sjedište predsjednika republike, gdje je prisegnuo pred šefom države Carlom Azegliom Ciampijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fini, čelnik desničarskog Nacionalnog saveza, rođen je prije 52 godine u Bologni, diplomirao je psihologiju i profesionalni je novinar. Od mladih dana bio je u neofašističkom pokretu MSI, kojeg je bio i čelnik mladeži, a zatim nakon smrti osnivača te stranke, Giorgia Almirantea, postao je tajnikom od 1987. do 1990.

Nakon toga, godinu dana nije bio tajnik, izgubivši na unutarstranačkom glasovanju, ali je već u ljeti 1991. ponovno preuzeo vodstvo stranke, koje drži i danas. Neofašističku stranku je na kongresu 1995. pretvorio u stranku desnice, Nacionalni savez, te se tijekom godina odrekao Mussolinija, pohodio je Izrael, polagao vijence na spomenike žrtava nacifašizma, napustivši neofašizam.

Nacionalni savez je druga stranka po snazi u vladinoj koaliciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara