Italija: Kriza u Berlusconijevoj koaliciji na sjeveru zemlje

NAKON brojnih ostavki dužnosnika stranke premijera Silvija Berlusconija u regiji Friuli Venezia Giulia i nekih koalicijskih partnera iz Kuće slobode (Casa delle liberta) izgleda da je neposluh u premijerovoj stranci Naprijed Italijo (Forza Italia) doveo do prve ozbiljne krize u njezinom desetgodišnjem postojanju.

Kako ovih dana prenose talijanski mediji, i to ne samo lokalni, neposluh izazvan odlukom Berlusconija i njegovih koalicijskih partnera iz Kuće slobode da kao kandidata za "župana" na skorim lokalnim izborima u regiji Friuli Venezia Giulia istaknu Alessandru Guerra, članicu Lige sjever (Lega Nord) Umerta Bossija, širom otvara vrata povratku ljevice na vlast u ovoj sjeveroistočnoj regiji.

Prvi je dao ostavku prošlog vikenda predsjednik regije,"župan" Renzo Tondo nakon što je odluka o kandidaturi Guerre, donesena u Rimu 6. ožujka. Nakon Tonda, člana Berlusconijeve stranke, masovno daju ostavke i ostali dužnosnici Forza Italije (FI) u Julijansko - furlanskoj regiji. Najvažnija od ovih je svakako ostavka zamjenika ministra vanjskih poslova Roberta Antonionea na sve stranačke dužnosti. Antonione, koji zasad ostaje u ministarstvu vanjskih poslova, u utorak je napustio mjesto nacionalnog koordinatora FI i prostorije stranke.

Iako razlozi ostavke Tonda i Antonionea nisu identične naravi, Antonione je napustio stranačke dužnosti zbog javnog neslaganja sa šefom izbornog stožera i bivšim ministrom unutarnjih poslova Claudijom Scajolom, činjenica je da su pokrenule lavinu drugih "neposlušnih" istupanja iz stranke premijera u ovoj regiji, a sve uoči skorih lokalnih izbora.

"Kako uopće itko može pomisliti da u ovoj multinacionalnoj regiji može pobijediti netko tko govori o keltskoj rasi (misleći na sjevernjake)", javno se zapitao Tondo podsjećajući na mnoge kontroverzne izjave 41-godišnje Guerre, koja je između ostalog izjavila da nastavnici u školama u ovoj regiji ne mogu biti iz južne Italije. "Guerra neće nikada uspjeti, njezina stranka (Liga sjever) u Trstu ima samo 2 posto pristaša", izjavio je Tondo koji je odlučio da će se izbori u regiji održati 8. lipnja.

Takva odluka, prenosi tršćanski "Il Piccolo" može samo ići na ruku koaliciji lijevog centra predvođenoj bivšim tršćanskim gradonačelnikom i poznatim poduzetnikom Riccardom Illyem kojem su sad, kako kaže i sam Tondo "širom otvorena vrata za pobjedu na izborima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara