Italija: Obilježen Dan Republike

ItITALIJA je danas obilježila Dan Republike vojnom paradom u središtu Rima, te prigodnim svečanostima.

Više od 8.000 osoba prošlo je ulicom Fori Imperiali u Rimu pred predsjednikom republike Carlom Azeglio Ciampijem i ostalim talijanskim državnim dužnosnicima. U paradi su sudjelovali predstavnici vojnih formacija koje sudjeluju u raznim mirovnim misijama u svijetu, od Bosne do Afganistana, zatim članovi civilne zaštite, predstavnici stranih oružanih snaga, zemalja NATO-a i drugi.

Održavanje vojnih parada bilo je tijekom povijesti obilježavanja Dana Republike više puta ukidano i ponovno uspustavljano. Dan Republike se održava u povodu referenduma na kojem su se Talijani prije 57 godina izjasnili za republiku i odbacili monarhiju. Vojne parade su bile ukinute 1977. a onda su devedesetih godina vraćane i ukidane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najzanimljiviji je bio događaj 1992. kada su već bile postavljene sve pozornice za praćenje parade, da bi zatim sve bilo uklonjeno. Ciampi je ponovno uveo parade, s time da se naglasak stavi na mirovne operacije u kojima sudjeluju talijanske oružane snage.

U poruci u povodu Dana Republike, Ciampi je rekao da je Italija ujedinjenija od onoga što bi se moglo pomisliti, te da Talijani žele konstruktivni dialog između političkih strana, a ne svađu, za pravi napredak.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara