Italija sljedeća na popisu terorista

TALIJANSKA je policija uhitila 142 osobe u dvodnevnoj anti-terorističkoj akciji u okolici Milana uzrokovanoj bombaškim napadima u Londonu. Talijanska javnost svjesna je da bi Italija mogla biti sljedeća meta terorista.

"Više od dvije tisuće policajaca okupiralo je Lombardiju i provjeravalo željezničke postaje, podzemnu željeznicu, trgovačke centre i druge osjetljive lokacije" - izjavio je Antonio Girone iz talijanske policije.

On je dodao da je akcija bila usredotočena na područje Milana kako bi se spriječile islamističke terorističke organizacije, za koje se vjeruje da su organizatori mogućeg napada.

Čak su 84 uhićene osobe iz područja izvan Europske unije, dok će 52 biti protjerane iz Italije.

Ova je operacija jedan od vidljivih znakova da je Italija poduzela mjere sigurnosti nakon napada u Londonu, te  terorističkih prijetnji kojima je Italija izložena zbog podrške SAD-u u ratu u Iraku i Afganistanu.

Ministar unutarnjih poslova izjavio je da je policija intenzivirala kontrolu u zemlji oko mjesta koja bi mogla biti mete terorističkih napada.

U četvrtak i petak okupili su se talijanski čelnici iz parlamenta, ministar vanjskih poslova, ministar unutarnjih poslova, šefovi sigurnosnih službi i vojske, te zaključili da se terorističke prijetnje u Italiji moraju spriječiti sigurnosnim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, talijanski je premijer Silvio Berlusconi jedan od najboljih američkih saveznika u Iraku, gdje su poslane tisuće talijanskih vojnika. Berlusconija očekuje teška kampanja u kojoj će pokušati pobijediti na izborima koji su zakazani sljedeće godine. Slična je situacija prethodila i prošlogodišnjim bombaškim napadima u Madridu koji su odnijeli 191 ljudski život.

"Nadam se da se ovo neće dogoditi ovdje, ali jedini koji još nedostaje je Rim" - izjavio je čuvar stanice ispod Španjolskog trga u Rimu, ilustrirajući kakvo je mišljenje talijanskog naroda.

Jedno od mogućih mjesta napada je i Vatikan, pišu talijanski mediji. Poduzete su sigurnosne mjere od kojih se neke odnose i na Papu Benedikta XVI.

"Papa se više neće voziti u otvorenim automobilima još dugo vremena" - izjavio je vatikanski izvor.

Također se sprema uvođenje detektora za metal koji će biti smješteni oko Crkve Svetog Petra, dom će zračni prostor iznad Vatikana štititi talijansko Vojno zrakoplovstvo.

Kardinal Giovanni Battista Re je o mogućim napadima izjavio: "Papa Ivan Pavao II će nam pomagati iz Raja, kako bi se obranili od terorističkih napada."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara