Italija u mraku

Italija u mraku

ITALIJA bi se mogla naći u sveopćem mraku zbog prevelike potrošnje električne energije, a najkritičniji sati su od 9 do 12 i od 14 do 17 sati, kad će u pojedinim dijelovima talijanskih gradova, uključujući i Rim, biti isključena strujna mreža.

Prvo isključenje u jednom dijelu Rima počelo je u 9 sati i trajalo je sat i pol, kada je red došao na drugu gradsku četvrt itd.

Ministar za industriju Antonio Marzano pozvao je Talijane na štednju struje - nekorištenjem dizala, klima-uređaja i drugih potrošača električne energije. Upravo je zbog visokih temperatura zabilježena velika potrošnja električne energije za rashladne uređaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije dva dana Italija je ostvarila rekord u dnevnoj potrošnji struje kada je potrošeno 52.000 megavata, što je oko 800 megavata više od ranijeg rekorda, zabilježenog 12. lipnja, koji je bio jedan od najtoplijih i najvlažnijih dana. Za današnji se dan predviđa novi rekord u toplini i vlazi pa je tako predviđena i rekordna potrošnja struje koja je zaprijetila potpunim blackoutom u Italiji. Zbog toga je GRTN, ustanova koja bdije nad proizvodnjom i potrošnjom struje u Italiji, isključivala pojedine gradske četvrti kako bi se izbjegao opći mrak.

I velike suše zahvatile su cijelu Italiju, pa su rijeke Po, Tibar, Adige, Arno i druge došle do povijesnoga minimalnog vodostaja. Preporučuje se i smanjenje potrošnje vode, a sušu plaćaju i ratari, jer više ne mogu iz rijeka crpiti vodu za navodnjavanje polja pa se već predviđaju gubici od najmanje dvije milijarde eura na raznim usjevima, a prvenstveno na riži.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara