Italija: Ustavni sud ostavio raspela u školama

TALIJANSKI Ustavni sud odlučio je u srijedu ne osporiti isticanje raspela u državnim školama, odbivši se izjasniti o tom osjetljivom pitanju koje je pred sudom pokušala osporiti jedna obitelj finskog podrijetla, prenosi agencija Ansa.

Suci Ustavnog suda nisu se izjasnili je li isticanje raspela u skladu sa svjetovnošću talijanske države već su samo odlučili odbaciti zahtjev majke jednog školarca finskog podrijetla koja se sudu potužila da su u učionicama škole njezina sina u mjestu Albano Terme istaknuti vjerski simboli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema talijanskom ustavu, sve religije pred zakonom su jednako slobodne. Ali prema dva dekreta iz 20-ih godina prošlog stoljeća, koja su potvrđena zakonom iz 1984. godine, dopušta se isticanje katoličkih vjerskih simbola u školama u Italiji.

Ustavni sud je takvom odlukom izbjegao poticanje strasti koje su se razbuktale potkraj 2003. kada je jedan roditelj na sudu postigao povlačenje raspela sa zidova škole u Ofeni, blizu Aquile. Ta je odluka kasnije poništena.

Tu je aferu, koju je talijanski tisak usporedio s aferom islamskih marama u Francuskoj, pokrenuo kontroverzni čelnik male talijanske muslimanske zajednice Adel Smith.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara