Ivan Pavao II. sutra dolazi u Hrvatsku

PAPA Ivan Pavao II. dolazi u četvrtak u treći posjet Hrvatskoj, što će biti njegovo 100. apostolsko putovanje u 25 godina pontifikata.

Papa će u pet dana koliko će boraviti u Hrvatskoj posjetiti Rijeku, Dubrovnik, Osijek i Đakovo te Zadar.

Papa bi 5. lipnja trebao krenuti zrakoplovom iz Rima za Krk u 15,30 sati, a njegov se dolazak u zrakoplovnu luku očekuje u 16,45 sati. Dočekat će ga predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji će mu zaželjeti dobrodošlicu, zatim premijer Ivica Račan i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić te biskupi, članovi stalnog vijeća HBK i biskupi Riječke metropolije.

Papa će u 17,30 sati krenuti u omišaljsku luku u koju bi trebao stići za 15 minuta. Predviđeno je da se u Omišlju zadrži pola sata i da u 18 sati krene katamaranom za Rijeku.

Dolazak Pape u riječku luku, gdje ga dočekuju gradonačelnik, direktor Luke i, kako se očekuje, mnoštvo vjernika, predviđen je za 18,30 sati. U 18,45 sati Papa kreće papamobilom za Bogoslovno sjemenište, njegovu rezidenciju u idućih pet dana, u koju će se vraćati nakon svakoga posjeta drugim hrvatskim gradovima.

U Bogoslovnom sjemeništu Papa se očekuje u 19 sati, gdje će pola sata nakon toga primiti predsjednika Mesića. Predviđeno je da susret Ivan Pavla II. i Predsjednika Republike traje pola sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svetoj misi u Dubrovniku, 6. lipnja, Papa će proglasiti blaženom Mariju Propetoga Isusa Petković. Idućega dana će u Osijeku u sportskoj zračnoj luci Čepin slaviti misu te otići u privatni posjet Đakovačkoj katedrali.

U Rijeci će 8. lipnja predvoditi misno slavlje na riječkoj Delti. Poslijepodne će se odvojeno susresti s hrvatskim biskupima i s predsjednikom hrvatske Vlade Ivicom Račanom te posjetiti svetište Majke Božje Trsatske. Na kraju svoga pohoda Hrvatskoj Papa će posjetiti Zadar, gdje će na Forumu održati službu riječi, a u zadarskoj zračnoj luci bit će mu nakon toga priređen oproštaj.

Službeni poziv Predsjednika Republike i predsjednika Vlade da posjeti Hrvatsku Papi je uručen 13. lipnja 2001. u Vatikanu. Hrvatski biskupi su Ivanu Pavlu II. uputili poziv da posjeti svetište na Trsatu još 1991, u povodu njegove 700. obljetnice.

(Hina) vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara