Ivan ubio 40 ljudi, snaga mu i dalje raste

Ivan ubio 40 ljudi, snaga mu i dalje raste
URAGAN Ivan, koji se sada već može svrstati u skupinu "katastrofalnih", u nedjelju se zaputio prema Kajmannskom otočju, Kubi i Floridi, nakon što je od srijede na Karibima usmrtio ukupno četrdesetak ljudi.

"Ivan će imati rušilačku snagu na Kajmanskom otočju i na zapadu Kube", upozorilo je Američko središte za uragane sa sjedištem u Miamiju, na Floridi.

Meteorolozi koji su u nedjelju ponovo vratili uragan na petu razinu snage (katastrofalni), na sami vrh Saffir-Simpsonove ljestvice, upozorili su k tome da bi Ivan još mogao dodatno dobiti na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Specijalni zrakoplov američkih zračnih snaga uspio je ući u središte ciklona, gdje je izmjerio tlak od 912 milibara, "šesti po redu najniži tlak izmjeren u ciklonu na Atlantiku", izvijestilo je Središte u Miamiju.

"Zbog svega toga Ivan je iznimno poguban", ističu u Središtu, dok izvješća o žrtvama koje je izazvao na svom putu govore o najmanje 14 mrtvih na Jamajci koju je pogodio u noći s petka na subotu, najmanje 17 na Grenadi, otoku koji je, prema riječima tamošnje vlade, razoren 90 posto, pet u Venezueli, četiri u Dominikanskoj Republici i jedan mrtav na Trinidadu i Tobagu.

U nedjelju ujutro, s vjetrovima maksimalne jačine 250 kilometara na sat, Ivan je bio 90 kilometara jugoistočno od Velikog Kajmana, najvećeg otoka kajmanske skupine i sićušne države od 259 kilometara četvornih i s 35.000 stanovnika.

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak Ivan bi trebao stići na Kubu, najmnogoljudniji karipski otok s jedanaest milijuna stanovnika, gdje je vlada odlučila evakuirati oko dva milijuna ljudi i prvi put dopustila ulazak civila u podzemna vojna skloništa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara