Ivan Vekić podnio kaznenu prijavu protiv Veljka Kadijevića

BIVŠI hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić podnio je danas osječkom Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv bivšeg načelnika tzv. štaba Vrhovne komande bivše JNA Veljka Kadijevića pod sumnjom da je u istočnim dijelovima Hrvatske počinio više kažnjivih djela po odredbama međunarodnoga prava.

Županijski državni odvjetnik Davor Petričević izjavio je za Hinu kako je Odvjetništvo danas zaprimilo tu kaznenu prijavu u kojoj je Kadijević osumnjičen za nekoliko kažnjivih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, poput genocida, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i zarobljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako je na redu provjera navoda iz kaznene prijave, ocijenivši kako bi se pojedina inkriminirajuća djela mogla i preklapati, jer je protiv Veljka Kadijevića već podignuto nekoliko optužnica u različitim mjestima nadležnosti.

Kako su danas prenijele neke dnevne novine Kadijević je kazneno prijavljen da je od svibnja 1988. do siječnja 1992. stvarao plan, dogovarao se s drugima i poduzimao radnje kojima se stvaraju uvjeti za počinjenje genocida, agresivnog rata, ratnog zločina protiv ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika.

Vekić ga tereti i da je kao vojni zapovjednik, koji je imao stvarnu vlast zapovijedanja i nadzora nad bivšom JNA i njoj priduruženim skupinama, znao da njegovi podređeni čine kažnjiva djela, ali da nije poduzeo ništa kako bi ih u tome spriječio.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara