Ivan Zvonimir Čičak kao hodajuća reklama: U Dnevnik došao s uočljivim logotipom Nikea

Screenshot: HTV

IVAN ZVONIMIR ČIČAK nije novi sportski maneken svjetski poznatog brenda "Nike", iako bi se to dalo zaključiti po njegovom sinoćnjem gostovanju u Dnevniku 3. Na čuđenje mnogih, šef HHO-a nekoliko je minuta iz studija komentirao prosvjede u trenirci s uočljivim logotipom Nikea, što kodeks javne televizije može protumačiti kao prikriveno reklamiranje. Čičak kaže da nije znao za to pravilo.

"Bio sam u toplicama kad su me zvali na gostovanje, žurio sam i ispričao se urednicima što sam došao u trenirci i mornarskoj majici. Tek sad, kad ste mi rekli, uočio sam taj znak", rekao nam je predsjednik HHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Čičak govorio o prosvjedima, znak poznate sportske odjeće bio je vrlo uočljiv, a da se reklama naplatila po komercijalnoj cijeni, Nike bi HRT- u trebao iskeširati nekoliko desetaka tisuća kuna.

Na Prisavlju postoji Povjerenstvo za sprječavanje nedozvoljenog i prikrivenog oglašavanja, a novinari i urednici bi trebali upozoriti goste s uočljivim logotipom na odjeći, koji bi se mogao protumačiti kao reklama. Zašto to nije učinio i Siniša Kovačić, urednik i voditelj koji je sinoć ugostio Čička? Nismo uspjeli dobiti odgovor.

No ima i onih koji nemaju problema reći gostima da ne smiju dolaziti na televiziju kao hodajuća reklama: urednici Hrvatske uživo jednu su uglednu gošću jučer pristojno uputili u garderobu na presvlačenje, jer je imala markiranu odjeću, a kad je Blanka Vlašić nedavno došla kod Danijele Trbović u "8. kat" s velikim znakom "Studene", HRT- ove službe su kontaktirale marketing i dogovorili da "Studenoj" naplate reklamu za Blankino gostovanje. U Informativnom programu je zabranjeno reklamiranje, pa kompenzacija s Nikeom ne bi ni bila moguća, ali Čičku je netko mogao reći da je u neprimjerenoj, reklamnoj odjeći.

Na HRT- u se već šale da nisu znali odnosi li se zabrana i na prikriveno antireklamiranje: Čičkovi javni nastupi s često nebuloznim tezama, teško bi ikome stimulirali prodaju. Nikeu najmanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara