Iveković: Zakon o stečaju treba hitno izmijeniti

PREDSJEDNIK Novog sindikata Mario Iveković izjavio je danas u Novskoj kako su "u Hrvatskoj samo radnici istinski zainteresirani za opstanak tvornica i radnih mjesta" te da bi "zato i Vlada trebala podržati taj projekt, a zakon o stečaju pod hitno izmijeniti".

Na konferenciji za novinstvo, održanoj u "Konfekciji Novska", novoosnovanoj tvrtki koja se tekstilnom djelatnošću nastavila baviti u iznajmljenim prostorima novljanskog poduzeća "Sportska odjeća" u stečaju, Iveković je rekao da se zato njegov sindikat "nakon podrške radnicima odlučio poslužiti argentinskim iskustvom u spašavanju tekstilne industrije". Pojasnio je da će "vlasnici nove tvornice biti radnici, da nema privatnog vlasnika koji ubire profit, već svu dobit, osim u plaće, radnici ulažu u poboljšanje rada i novu tehnologiju".

Od 290 radnika bivše "Sportske odjeće" za projekt Novog sindikata i osnutak "Konfekcije Novska" izjasnilo se 170 radnika, od kojih već 65 radi, a broj zaposlenih svakodnevno se povećava.

Unatoč mogućim poteškoćama, svoj optimizam glede opstanka nove tvrtke izrazili su i Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, povjerenica Sindikata u "Konfekciji Novska" Zdenka Hladnić te direktorica Ljerka Petković.

"Posla za sada imamo dovoljno i jučer smo radnicima podijelili prvu plaću, a očekujemo i nove ugovore što nam daje za pravo da s optimizmom gledamo na ovaj projekt", rekla je direktorica Ljerka Petković, a njezine je riječi potvrdila i Zdenka Hladnić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Novom sindikatu i "Konfekciji Novska" vjeruju da će na predstojećim razgovorima postići dogovor s Raiffeisen bankom, kojoj bivša Sportska odjeća duguje milijun i sto tisuća njemačkih maraka zajma, te da će s proizvodnjom nastaviti u sadašnjim prostorima.

Inače, bivše poduzeće "Sportska odjeća" od 1994. godine bilo je u vlasništvu Josipa Gucića, a u bezizlaznu je situaciju dovedeno dizanjem zajma kod Raiffeisen banke, koji je Gucić uložio u Badel i Ferimport, a novljanskim tekstilcima ostavio obvezu vraćanja duga.

Iveković je novinarima potvrdio da je spašavanje novljanske tekstilne industrije prvi takav projekt u Hrvatskoj te da Novi sindikat s 2000 članova ne pripada brojčano velikim sindikatima, ali da su najborbeniji i da im članstvo raste.

(Hina) zs sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara