Ivica Račan: Buntovnik, ljubavnik, slikar

KAO MLADIĆ, Ivica Račana bio je u Slavonskom Brodu buntovnik. U vrijeme komunističke blokade Zapada, nosio je traperice, čitao Faulknera i Joycea, pio i slušao Elvisa Presleya i Fatsa Domina. Jednom je prilikom u intervjuu rekao da to nije bio strašan izraz bunta, nego ga je zanimalo što dolazi i s druge strane velike bare.

U školi je bio osrednji učenik i prezirao je štrebere. Malo prije ulaska u Savez komunista omladinska organizacija vodila je zbog njega oštru raspravu pod optužbom da je flertao s drugom učenicom za čiji je razred bio zadužen.

Farma na kojoj je živio kao dijete pretvorena je u smetlište, tako da su Račan i obitelj živjeli okruženi hrpama smeća, zbog čega je Račan kasnije tužio državu, ali bez rezultata.

Nakon ulaska u Savez komunista Jugoslavije postavljen je u sektor za ideologiju, kulturu i informiranje, gdje je brinuo da novine, filmovi i umjetnička djela pretjerano ne odudaraju od ideološkog kalupa.

Ženio se tri puta, prvi put s Agatom Račan, sada sutkinjom Ustavnog suda, s kojom ima dva sina, Ivana i Zorana, nakon toga s Jelenom Nenadić, te 1993. sa zadnjom ženom, Dijanom Pleštinom. Zanimljiva je anegdota prilikom upoznavanja s Pleštinom, koja ga je kad su se upoznali 1992. intervjuirala tri sata. On je kasnije govorio da joj je samim time pokazao svoje ljubavne ambicije. "Zar misliš da bih s bilo kime pričao tri sata", rekao je. 

1978. doživio je strašnu automoblisku nesreću, nakon koje je slijedio oporavak od godinu dana. Morao je ponovno učiti hodati i govoriti, a u to vrijeme počeo se baviti i slikarstvom. Slikarstvom se kasnije bavio do smrti, volio je slikati ženske aktove, u stanu je imao atelje, ali nikad nije dopustio da njegove slike izađu u novinama. "Volim žene. Osobito žene iz kojih izbija nešto zapreteno, skriveno. Ne volim ljepotice i lijepe lutke. Takve ne možeš ni naslikati.", rekao je u jednom intervjuu 1993. godine, opisavši svoje dvije ljubavi.

Malo nakon što je 1999. godine, na Indexovom chatu priznao da je pušio marihuanu, tadašnji zastupnik HDZ-a Drago Krpina rekao je kako je Račan jedan od najvećih dilera droge u Hrvatskoj. Račan je u svoju obranu otkrio drugu informaciju - da je Krpina budala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara