Iz Kliničkog centra Banja Luka ukradena tona nuklearnog otpada

IZ PODRUMA Zavoda za nuklearnu medicinu Kliničkog centra u Banjoj Luci, nestali su olovni kontejneri težine od oko jedne tone u kojima se doprema radioaktivni materijal iz Vinče, koji se koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe, javlja Fokus.

Tu informaciju je potvrdio Ranko Škrbić, ministar zdravstva Republike Srpske, koji uvjerava kako "ukradeni otpad nije opasan za stanovništvo", jer je inspekcijom utvrđeno kako je "materijal koji je čuvan u takozvanim `olovnim košuljicama` već potrošen".

"Nakon što se radioaktivni izotopi potroše u dijagnostičke svrhe, tada se kontejneri odlažu u skladište koje se nalazi u podrumu Zavoda za nuklearnu medicinu. Imamo zapisnik inspekcije koji potvrđuje da nema bojazni za stanovništvo jer se radi o izotopima koji imaju veoma kratak vijek trajanja, tako da nakon mjesec dana nemaju nikakvog djelovanja, posebno ne radioaktivnog", rekao je Škrbić, koji smatra kako je materijal najvjerojatnije ukraden zbog preprodaje  jer je olovo teško i ima određenu tržišnu vrijednost.

"Odmah nakon dojave krađe, inspektori su izašli na teren i utvrdili da su olovni kontejneri `odležali` neko vrijeme i samim tim izgubili aktivnost", rekao je Desimir Miljić, glavni državni zdravstveno-sanitarni inspektor.

Pojačana unutrašnja kontrola u banjalučkom Kliničkom centru

Bojana Gašović, glasnogovornica banjalučke policije rekla je kako je u četvrtak, 8. studenog, radnik Zavoda za nuklearnu medicinu prijavio kako je dan ranije uočio da iz skladišta nedostaje oko 60 olovnih generatora. Policija je izvršila očevid kojim je utvrđeno kako navedeni predmeti uistinu nedostaju.

Iz Kliničkog centra Banja Luka poručuju kako se radi o klasičnoj pljački, kao i da su u međuvremenu poduzete pooštrene mjere unutrašnje kontrole te pokrenuti disciplinski postupci.

"Skladište iz kojeg su izneseni olovni kontejneri nalazi se u jednom od objekata Kliničkog centra u kojem, kao i u ostalim objektima, služba osiguranja radi 24 sata", rekla je Tamara Radlović, glasnogovornica Kliničkog centra u Banjoj Luci. Dodala je i kako su ukradene olovne košuljice malih dimenzija, težine između tri i sedam kilograma, tako da se krađom u više navrata mogu nesmetano iznijeti iz skladišta.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara