Iz mora izvučena olupina aviona, tijela poginulih prebačena u Zadar

Iz mora izvučena olupina aviona, tijela poginulih prebačena u Zadar

OSTACI Lufthansinog školskog zrakoplova, koji se 1. kolovoza, oko 12.30 sati, srušio u more u blizini Dugog otoka, oko 15.30 sati su, uz pomoć dizalice s broda Hrvatske ratne mornarice "Cetina", izvučeni na površinu.

Operacija izvlačenja zrakoplova Piper PA-44-180 Seminola počela je danas u sedam sati. Olupina se nalazila na udaljenosti od oko šest nautičkih milja jugozapadno od otočića Mežanj, kod Dugog otoka, na 67 metara dubine. Zrakoplov je do obale prebačen uz pomoć broda "Faust Vrančić" HRM-a.

Zrakoplov će biti podvrgnut vještačenju, kako bi se utvrdili uzroci tragične nesreće. Vještačenje će biti izvršeno u Njemačkoj, s obzirom da je olupina u izrazito lošem stanju. Trenutno se nalazi u zadarskoj zračnoj luci u Zemuniku. 

> Iz olupine zrakoplova izvučena tijela dvojice pilota

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela dvojice pilota, 36-godišnjeg hrvatskog instruktora letenja Danijela Oleksa i 20-godišnjeg talijanskog studenta Alessandra D’Agatte, izvučena su iz mora danas u 12.16 sati, a potom su brodicom Lučke kapetanije Zadar prebačena u zadarsku Opću bolnicu, na Odjel za patologiju i sudsku medicinu, gdje će biti izvršena obdukcija.

Uobičajeni sat letenja pretvorio se u tragediju

Podsjetimo, zrakoplov je nestao još u petak. Instruktor Danijel Oleksa i njegov učenik Alessandro D’Agatto poletjeli su iz zadarske zračne luke oko 12 sati. Trebao je to biti uobičajeni sat letenja prema programu Lufthansine škole za obuku pilota InterCockpit. No, nešto je pošlo po zlu.

Pola sata prije no što se trebao vratiti nazad u zračnu luku, oko 12.30 sati, zrakoplov je nestao s radara. Ubrzo je počela potraga. Kako su sati odmicali, sve je bilo manje nade da su Oleksa i D'Agatto preživjeli. Nažalost, crne slutnje su se obistinile. Olupina aviona locirana je jučer. Podvodne kamere u kabini uočile su samo jedno tijelo i to na desnoj strani zrakoplova. Ubrzo je, unutar zrakoplova, pronađeno i drugo tijelo.

I.M.
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara