Iz nuklearke izlazio bijeli dim: Tek sutra puštanje Krškog u pogon, otklanja se kvar

Foto: AFP

PREMA informacijama Elektro Slovenije nuklearna elektrana Krško danas je 11 sati trebala ponovno biti puštena u rad, nakon što je jučer automatski isključena zbog iznenadnog isključenja 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu.  No, Krško ipak nije danas pušteno u pogon. Na stranicama nuklearke izviješteno je kako će nakon popravka kvara u rasklopnom postrojenju, navjerojatnije tijekom sutrašnjeg dana, uslijediti ponovno puštanje elektrane u pogon. "NEK trenutačno provodi prethodne postupke za ponovno puštanje elektrane u pogon, dok suradnici ELES-a otklanjaju grešku.", stoji u priopćenju na stranicama Nuklearke Krško.

Kod zaustavljanja rada iz nuklearke je izašao bijeli dim za koji stručnjaci tvrde da nema radioaktivnih čestica i nije opasan za ljude. Upozoravaju i da će bijeli dim ponovno izlaziti iz nuklearke kod njezina ponovnog pokretanja u rad.

"Nenormalni događaj - stupanj 0"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod automatskog isključenja jučer je prema Planu zaštite i spašavanja proglašen "nenormalni događaj - stupanj 0". Iz HEP-a su priopćili da jučerašnji ispad nije izazvao poremećaje u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, jer su uključeni drugi rezervni izvori električne energije.

Iz NEK-a su izvijestili kako je elektrana nakon automatske zaustave stavljena u stanje sigurne zaustave te nije bilo utjecaja na okoliš. Direktor nuklearke u Krškom Stane Rožman jučer je rekao da je nuklearka zaustavljena zbog vanjskog, a ne unutarnjeg uzroka. Objasnio je da ako napon u dalekovodima padne, uvode se preventivne zaštitne mjere i nuklearka se automatski zaustavi, a u ovom slučaju su svi sustavi u tom procesu djelovali bez greške.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara