Iza ubojstva svećenika možda stoji turska mafija

SVEĆENIK Andrea Santoro, kojega je u nedjelju u katoličkoj crkvi Sveta Marija u turskom Trabzonu, na istočnoj obali Crnoga mora, hicima iz pištolja usmrtio jedan 16-ogodišnjak, uputio je svoje posljednje pismo papi Benediktu XVI. iz kojega bi se mogao naslutiti i drugi motiv ubojstva osim do sada spominjanog, otkriva u četvrtak ugledni istanbulski list Hurriyet.

Pismo nesretnog svećenika, koje najvjerojatnije otkriva motive nasrtaja na njegov život, datirano je s 31. siječnja, samo šest dana prije tragičnog ubojstva. Santora je, što se vidi iz pisma Papi, pokušavao pomoći nekoj Gruzijki u Trabzonu koja je upala u mrežu mafije koja je nadzirala cijeli lanac tamošnje prostitucije.

"No, pokušaj Santora da spasi nesretnu ženu iz ralja prostitucije, mogao je označiti i njegovu smrtnu presudu", piše Hurriyet. Vođe mafije, bijesne što se katolički svećenik miješa u njihov široko razgranati posao, donijele su, pretpostavlja list, odluku o njegovoj lividaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uklapa li se ta verzija Santorinog ubojstva s uhićenjem O.A., učenika prvog razreda trabzonske gimnazije "Fatih", pokazat će istraga. Prema prvotnoj verziji ubojstvo se povezivalo s valom muslimanskih prosvjeda povodom objavljivanja karikatura proroka Muhammeda. U svakom slučaju, znakovito je da je kod maloljetnog ubojice pronađen najsuvremeniji pištolj kalibra 9 milimetara.

Santora, čiji će se pokop u petak obaviti u Rimu, u svom pismu Papi prenosi i želju vrlo male katoličke zajednice u Trabzonu da vatikanski poglavar posjeti taj turski grad.

Upravo je na dan ubojstva Santore Ankara prvi put objavila da će poglavar Rimokatoličke crkve doći u službeni posjet Turskoj. Papa Benedikt XVI bit će od 28. studenoga do 1. prosinca gost svog domaćina turskog predsjednika Ahmeta Necdeta Sezera.

Papa je ranije ove godine želio doći u posjet Turskoj kako bi bio nazočan svečanosti obilježavanja Svetog Andreasa u Grčkoj patrijaršiji u Istanbulu. Međutim, službena Ankara nije bila naklonjena takvoj Papinoj misiji koja bi zaobišla predsjedničku palaču na Cankayi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara