Izabrani članovi 12 od ukupno 13 kandidiranih vijeća nacionalnih manjina

NA JUČERAŠNJIM izborima za vijeća nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu izabrani su članovi 12 od ukupno 13 kandidiranih vijeća, izvijestio je predsjednik Gradskoga izbornog povjerenstva Božidar Rumenjak, na današnjoj konferenciji za novinare.

Rumenjak je pojasnio da su dvojica kandidata njemačke nacionalne manjine na izborima dobila jednak broj glasova, zbog čega će se izbori za vijeće te manjine ponoviti.

Odaziv na izbore različit je za pojedine nacionalne manjine, a kreće se od 1,59 za austrijsku do 88,91 posto za bošnjačku manjinu.

Sastav svojih vijeća izabrale su albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska romska, slovenska, srpska, austrijska, ukrajinska i židovska manjina.

Kandidate nisu istaknuli Rusini, Talijani i Slovaci.

Rumenjak je odbacio prigovore romskih udruga da je uzrok malog odaziva birača manjkavost biračkih popisa. Naveo je da je u Zagrebu registrirano svega 827 birača romske nacionalnosti. Pitanje nacionalne pripadnosti stvar je pojedinca, kojega nitko ne može natjerati da se izjasni o pripadnosti nacionalnoj manjini, naglasio je Rumenjak, napominjući da su se birački popisi mogli provjeriti do 9. svibnja.

Odbacio je i navode predsjednika Srpskoga narodnog vijeća Milorada Pupovca o nejasnim kriterijima za kandidiranje u vijeća, ističući kako je izbor kandidata, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, isključivo u nadležnosti manjinskih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvijestio je da su izbori protekli bez incidenata, te da su završeni na vrijeme.

Tijek izbora za vijeća nacionalnih manjina komentirala je danas i udruga GONG, čijih je 42 promatrača obišlo 418 od ukupno 872 biračka mjesta u RH.

Opća je ocjena da su izbori organizirani i provedeni na korektan način i da uočene nepravilnosti nisu utjecale na njihove rezultate, ističe se u GONG-ovu priopćenju.

Nizak odaziv birača GONG pripisuje neinformiranosti i neupućenosti u značaj vijeća nacionalnih manjina, jer su se izbori održali po prvi puta. U priopćenju se upozorava da popisi birača nisu u potpunosti ažurirani, zbog čega dio birača nije mogao ostvariti biračko pravo.

(Hina) ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara