izašla knjiga i. crnića "sudska zaštita individualnih prava radnika"

Iz tiska je izašla nova knjiga Ivice Crnića, predsjednika Vrhovnog suda, pod naslovom "Sudska zaštita individualnih prava radnika" u nakladi Novog informatora iz Zagreba.

Knjiga sadrži komentar zakonskih odredaba koje reguliraju sudsku zaštitu individualnih prava radnika, opsežnu sudsku praksu, relevantne propise, opsežno pojmovno kazalo i primjere podnesaka, odnosno sudskih tužbi. Riječ je o 202.812 sporova koji su pokrenuti od 1996. do 2003. godine.

Crnić posebno ukazuje da se smanjuje broj sporova zbog prestanka ugovora o radu, ali se jako povećava broj sporova koje radnici pokreću jer im nisu isplaćena različita materijalna davanja.

U knjizi se autor bavi i pitanjem zaštite prava radnika pred poslodavcem te kritizira zakonodavstvo koje radnika stavlja u neravnopravan položaj jer ga najprije prisiljava na postupak pred poslodavcem, odnosno onemogućen mu je izravni put do sudske zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crnić ukazuje na položaj radnika nakon otvaranja stečajnog postupka, po kojem dio sporova koji se odnose na prestanak ugovora o radu rješavaju općinski sudovi, a sva ostala potraživanja radnika trgovački sudovi.

U knjizi su razmotrene i mogućnosti izvansudskog rješavanja spora između radnika i poslodavca, posebice arbitražom.

Autor ukazuje na oskudnost odredaba vezanih uz izvansudsko rješavanje sporova u Zakonu o radu, što otežava primjenu tih propisa u praksi.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara