Izaslanstvo sirijske oporbe večeras stiže u Ženevu na pregovore

Izaslanstvo sirijske oporbe večeras stiže u Ženevu na pregovore

Foto: FAH

DAN NAKON neuspjelog nastavka mirovnih pregovora u Ženevi, izaslanstvo sirijske oporbe trebalo bi u subotu navečer doputovati u Švicarsku kako bi provjerilo jesu li sirijske vlasti spremne provesti humanitarne mjere koji bi trebale omogućiti pridruživanje oporbe mirovnim pregovorima, objavili su oporbeni izvori.

Izaslanstvo koje broji 17 osoba  uključujući voditelja Visokog pregovaračkog odbora (HNC) Rijada Hidžaba i vođu pregovaračkog tima Asad al-Zoubija odlučilo se ukrcati u zrakoplov u glavnom saudijskom gradu.

Glavna sirijska oporbena skupina suglasila se otputovati u Ženevu gdje je u petak UN započeo pregovore samo s jednom stranom u pokušaju da završi petogodišnji građanski rat.

Američki državni tajnik John Kerry u petak navečer osobno se angažirao kako bi potaknuo oporbu na odlazak u Ženevu i HNC je objavio kako ih je kontaktirao telefonom kako bi ih privolio na odlazak na pregovore.

U fokusu oporbe humanitarna pitanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No oporba je istaknula kako prije političkih pregovora želi razgovarati o humanitarnim pitanjima odnosno o prestanku zračnih udara i blokade gradova u Siriji.

UN-ov izaslanik za Siriju Staffan Mistura pozvao je vladu i oporbu na razgovore u Ženevi gdje bi se s njima susreo u odvojenim prostorijama, no u petak se sastao samo s izaslanstvom sirijske vlade, predvođenim sirijskim veleposlanikom pri UN-u Basharom al Jaafarijem.

UN je u petak navečer objavio kako će se sastanci s "ostalim sudionicima" održati "naknadno".

Drugi ključni oporbeni faktor Kurdi, koji kontroliraju veći dio sjeveroistoka Sirije i potvrdili su se u borbi s Islamskom državom na terenu, isključeni su iz pregovora na zahtjev Turske.  Kurdi kažu da su bez njihove prisutnosti pregovori osuđeni na propast.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara