Izbori: 34 kandidata za jedno zastupničko mjesto

NA IZBORIMA za Hrvatski sabor za jedno zastupničko mjesto natjecat će se prosječno 34 kandidata, sedam više nego na izborima za Zastupnički dom 2000., kada se za jedno mjesto natjecalo prosječno 27 kandidata.

Najveća konkurencija je u prvoj izbornoj jedinici (središnji dio Zagreba), u kojoj je prijavljena 41 kandidacijska lista. Na prošlim izborima za taj dio Zagreba podnesene su 32 stranačke i neovisne liste.

Najmanji broj lista za ovogodišnje parlamentarne izbore podnesen je u 11. izbornoj jedinici, za dijasporu, u kojoj se natječu 23 liste, samo dvije više nego 2000.

Najveći porast broja kandidiranih lista u odnosu na protekle izbore bilježi se u 2. izbornoj jedinici, dio Zagrebačke, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorske županije i istočni dio Zagreba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj su jedinici za predstojeće izbore predložene 37 kandidacijske liste, čak 14 više nego na prošlim izborima.

I u svim drugim izbornim jedinicama na ovogodišnjim je izborima predloženo četiri do devet lista više nego na prethodnima.

Zajedno s 42 manjinska kandidata, na ovim će se izborima natjecati ukupno 5155 kandidata, dok ih je na prošlim izborima bilo 4006.

Na izbornim listama naći će se svaki 808. hrvatski državljanin, od gotovo 4,2 milijuna upisanih u birački popis.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara