IZBORI ZA POKRAJINSKU SKUPŠTINU VOJVODINE

U Vojvodini su u nedjelju počeli izbori za pokrajinsku Skupštinu, na kojima biračko pravo ima 1.659.177 građana koji će do 20 sati moći glasovati za vijećničke kandidate 45 općinskih skupština, a po prvi put oni će izravno moći utjecati na izbor gradonačelnika. L

Pošto s odvijaju po kombiniranom izbornom sustavu - većinskom i razmjernom, pred biračima u Vojvodini danas se nalaze i dva glasačka listića za pokrajinske izbore u kojima se za 120 zastupničkih mjesta natječe deset stranaka i koalicija.

Kao jedina stranka nacionalne manjine u vojvođanskim izborima sudjeluje Savez vojvođanskih Mađara za koju ne važi izborni prag od 5 posto, već takozvani prirodni koji u zavisnosti od odziva birača može iznositi između 12 i 15 tisuća glasova za jedan mandat.

Među kandidatima na njihovoj listi nalazi se i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.

Jedina stranka vojvođanskih Hrvata na izborima sudjeluje samostalno i imat će ukupno tri kandidata na pokrajinskoj razini i nekoliko desetina kandidata za vijećnička mjesta u Subotici, Somboru, Apatinu i Novom Sadu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

DSHV, kako ističe njezin predsjednik, računa na najmanje jednog predstavnika u Skupštini Vojvodine, kao i na 4-5 mjesta u parlamentu Skupštine općine Subotica.

U protekle 4 godine stranka vojvođanskih Hrvata imala je dva zastupnika u Skupštini Vojvodine i 13 vijećnika u parlamentu Subotice, koja je političko, kulturno i obrazovno središte ove zajednice.

U DSHV-u se ističe da će izborni rezultat u velikoj mjeri utjecati na rad Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG, Nakladničke kuće "Hrvatska riječ", radio programa na hrvatskom u Subotici, Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo", kao i organizaciju nastave na hrvatskom u vojvođanskim osnovnim školama.

(Hina) xjst ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara