Izgradnja nove scene Marijinskog kazališta u Sankt Peterburgu

JEDANAEST arhitektonskih studija iz Rusije i inozemstva pozvano je da izradi prijedloge za izgradnju aneksa Marijinskog kazališta u Sankt Peterburgu, najavio je u srijedu umjetnički direktor kazališta Valerij Gergijev.

Pet ruskih i šest stranih studija imaju rok do 12. svibnja za izradu projekta unutar iznosa od 100 milijuna dolara, koliko je predviđeno za izgradnju nove zgrade.

Rezultat natječaja bit će objavljen 28. lipnja 2003., dodao je glavni dirigent kazališta.

´Želimo dobiti projekt koji će grandiozne tehničke zahvate uklopiti u harmoničnu arhitektonsku cjelinu´, izjavio je Gergijev.

´Trenutno je umjetnički potencijal kazališta veći od tehničkih mogućnosti´, objasnio je potrebu izgradnje još jedne scene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova zgrada, ukupne površine 13.000 m2, s dvoranom kapaciteta 2000 osoba, trebala bi biti podignuta do 2007. godine pokraj sadašnje zgrade, koja datira iz 1860. godine i može primiti tek 1600 gledatelja.

Prema uvjetima natječaja, sudionici moraju predstaviti i tehnički projekt prijenosa scenografije između dvije zgrade, koje su odvojene jednim od mnogih gradskih kanala.

Marijinsko kazalište, vječni suparnik moskovskog Boljšoj teatra, izgradilo je u zadnjih deset godina pod upravom Gergijeva ugled najboljeg ruskog kazališta koje radi po načelima velikih zapadnih kazališta.

Boljšoj teatar je 29. studenoga otvorio novu ultramodernu scenu, ali ona ima samo 900 mjesta, u usporedbi s 2500 koliko broji glavna dvorana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara