Izjava predsjednika vlade Ive Sanadera u povodu Dana Europe

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izrazio je danas, u izjavi u povodu sutrašnjega Dana Europe, čvrsto uvjerenje da će Hrvatska biti spremna za punopravno članstvo u Europskoj uniji do 2007. ocjenjujući da Hrvatska može pokazati da to zaslužuje, ali i da će Europska unija biti bolja i veća s Hrvatskom. Premijer je također istaknuo da povijesno proširenje Europske unije na 25 zemalja Hrvatsku posebno veseli jer su dvije susjedne i prijeteljske zemlje postale njezine članice. L

Izjavu premijera Sanadera, koju je objavio vladin Ured za odnose s javnošću, prenosimo u cijelosti:

"Na današnji dan, Dan Europe, obilježavamo početak već polustoljetnog integracijskog procesa u zapadnoj Europi, tijekom kojeg je stvorena Europska unija u svojemu današnjem obliku.

Tog je 9. svibnja 1950. godine objavljena poznata Schumanova deklaracija, najveći mirovni projekt u povijesti Europe. Na temelju te vizionarske deklaracije počelo je postupno povezivanje zapadnoeuropskih zemalja u geografski sve veću, ali i u ekonomski i politički sve snažniju cjelinu.

Otada, a na temelju Schumanova plana, proces europske integracije dobio je zamah, da bi danas nastala Europska unija kakvu poznajemo, Unija s 25 zemalja, koja se proširila i na sjever, istok i jug kontinenta. Njezina slika neće biti potpuna bez područja jugoistočne Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopustite mi da ponovim, za Hrvatsku dobru vijest u kontekstu širenja Europske unije, da je Europska komisija 20. travnja donijela pozitivno Mišljenje o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. Osim toga, dogodio se i jedan vrlo značajan događaj, a to je povijesno proširenje EU na 25 članica, što nas posebno veseli jer su dvije susjedne i prijateljske zemlje postale punopravne članice EU.

Neosporno je da se cjelokupan proces integracije u EU, uključujući i ispunjavanje svih političkih, pravnih, gospodarskih i administrativnih uvjeta za članstvo, stalno razvija. Proces reformi koji je Hrvatska počela ona radi za svoje dobro, za transformaciju našega društvenog i gospodarskog sustava.

Poznavajući naše ljudske potencijale, institucionalne sposobnosti i kredibilitet odnosa s EU, čvrsto sam uvjeren da će Republika Hrvatska biti spremna za punopravno članstvo do 2007. godine. Mi možemo pokazati kako Hrvatska zaslužuje EU, ali i kako će EU biti veća i bolja s Hrvatskom kao svojom članicom."

(Hina) xpp yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara