Izjava Vlade RH u povodu smrti Ivana Pavla II.

VLADA Republike Hrvatske objavila je večeras izjavu kojom izražava duboku žalost zbog smrti Svetog Oca Ivana Pavla II.

Izjavu objavljujemo u cjelosti:

"Vlada Republike Hrvatske daje posljednju počast Velikom Papi, iskazuje duboku žalost i iskrenu sućut zbog odlaska Vrhovnog Svećenika, izvrsnog državnika i odanog prijatelja hrvatskog naroda. Ivan Pavao II., nesporno najviši moralni autoritet našeg vremena, otišao je mirno, dostojanstveno i hrabro. Svojom patnjom pokazao je snagu duha i vjere u krhkom, umornom tijelu. Otišao je u vječnost i svima nam ostavio zadaću nastaviti put časno i ustrajno kako je On to činio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrsni propovjednik, veliki filozof i moćni komunikator bio je dobar čovjek, ponizan sin i vjeran prijatelj. Hrvatskom narodu podario je posebnu ljubav i naročitu snagu. Ohrabrio je Hrvatsku u najtežem trenutku priznavši među prvima suverenost i nezavisnost mlade države. Papa, nepokolebljivi zagovornik mira među svim narodima bio je pravedan sudac.

U posljednjih jedanaest godina svojeg povijesnog pontifikata tri je puta posjetio samostalnu Hrvatsku. Jedino je u rodnu Poljsku odlazio češće. Potvrdio je ispravnost našeg puta i vjekovnu pripadnost Hrvatske Europi. Zahvalni smo Svetom Ocu na milosti, ponosni smo što nam je bio pouzdan prijatelj.

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader je početkom siječnja 2004. u prvi službeni državnički posjet otišao Njegovoj Svetosti u Vatikan. Godinu dana kasnije, Papa Ivan Pavao II. u svoju posljednju službenu audijenciju, krajem veljače, u vatikanskoj palači prima izaslanstvo hrvatske Vlade koje vodi premijer dr. Sanader. To su činjenice koje su u povijesti Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Karol Wojtyla proslavit će u svibnju svoj osamdeset i peti rođendan s anđelima. Sveti čovjek kojeg smo upoznali i voljeli prohujao je vremenom i prostorom, ostavio neizbrisiv trag. Zasluženo odlazi u sjećanje čovječanstva", kaže se u izjavi Vlade Republike Hrvatske koju je večeras objavio vladin Ured za odnose s javnošću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara