Izjave predsjednika Mesića i nadbiskupa Devčića

OVO je moj četvrti susret sa Svetim Ocem i treći otkako sam predsjednik Republike Hrvatske, izjavio je Stjepan Mesić nakon razgovora sa Svetim Ocem u riječkom Bogoslovnom sjemeništu.

"Zadivljen sam snagom koju Sveti Otac pokazuje", rekao je hrvatski predsjednik, dodavši da je ovaj posjet velika privilegija za Hrvatsku.

"Razgovarali smo o europskim temama, o stanju u našoj regiji, a posebno o Hrvatskoj. Naglasak je bio na porukama Svetog Oca koje pozivaju na opraštanje, ljubav i toleranciju. Nadam se da će one ostaviti veliki odjek na nas u Hrvatskoj", izjavio je Mesić, napomenuvši kako je to potrebno jer je Hrvatska bila žrtva brutalne agresije.

Na upit kako komentira Papinu poruku izrečenu na svečanosti dočeka u Zračnoj luci u kojoj podupire hrvatski put u Europsku uniju, Mesić je odgovorio da i on sam to često ponavlja i da mu je drago što je Sveti Otac upravo spomenuo Europsku uniju.

Ulazak u EU je milenijski pothvat svih europskih zemalja, rekao je predsjednik. Po njegovim riječima to omogućava otvaranje granica svim narodima da žive u ukupnosti svoga kulturnog korpusa.

"Za Hrvate je to posebno važno jer ne žive svi samo u Hrvatskoj", istaknuo je Mesić, dometnuvši kako će europsko udruživanje definitivno eliminirati rat kao političko sredstvo.

Predsjednik je izrazio uvjerenje da će poruke Svetoga Oca ostaviti velik trag u hrvatskoj javnosti. Smatra kako je posebno značajno što ih je Sveti Otac uputio na hrvatskom jeziku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki nadbiskup Ivan Devčić izjavio je da je prvi dan pastoralnog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj protekao izvrsno i to od spuštanja na Zračnu luku Rijeka na Krku, pa sve do veličanstvenog dočeka od zračne luke do dolaska u Rijeku.

Nadbiskup je posebno zahvalio Riječanima koji su prepoznali veličinu Svetoga Oca te mu iskazali tako veliko štovanje velikim odazivom.

Glede poruka Svetog Oca istaknuo je značenje Crkve u Hrvata i njezinih svjedoka vjere.

Sveti Otac je osim duhovnih istaknuo i hrvatske kulturne vrijednosti, posebno glagoljicu na otoku Krku.

Riječki nadbiskup je dodao da se Hrvati predvođeni svećenstvom od davnina služe glagoljicom, na što je Sveti Otac posebno danas podsjetio.

Sveti Otac nas je uputio prema Europskoj uniji i podržao naše težnje da se nađemo u zajedništvu europskih naroda i da zajedno s drugima narodima stvaramo svoju budućnost, istaknuo je Devčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara