Izjavom o gospodarstvu i važnim svjetskim pitanjima završio G8

SUMMIT šefova država i vlada najmoćnijih zemalja svijeta (G8) u Evianu završio je u utorak zajedničkom deklaracijom kojom velike sile izražavaju povjerenje u oporavak svjetskog gospodarstva i donose stajalište o važnim međunarodnim pitanjima.

Šefovi država i vlada G8 (SAD, Japan, Njemačka, Rusija, Britanija, Italija, Kanada, Francuska) od nedjelje su zasjedali u francuskom mondenom lječilištu a bila je to i prigoda za prvi susret Georgea W. Busha, predsjednika Sjedinjenih Država koje su vodile vojnu invaziju na Irak s čelnicima zemalja protivnica tog rata.

U završnoj izjavi G8 ističe potrebu strukturalnih reformi i veću fleksibilnost gospodarstava bogatih zemalja ali ne spominje i osjetljivo pitanje nestabilnosti valuta.

"Velike opasnosti su oslabjele i stvoreni su uvjeti za oporavak". "Uvjereni smo u potencijalni rast naših gospodarstava", stoji u deklaraciji.

Nigdje u tekstu se, međutim, ne spominje tečaj valuta, s obzirom na pad američkog dolara u odnosu na jen i euro, što šteti izvozu obiju regija i koči oporavak, bilježe agencije France Presse i Reuters podsjećajući da je od studenoga dolar oslabio 17 posto u odnosu na euro a prošlog je tjedna euro dosegao povijesnu vrijednost - 1.1933 u odnosu na dolar.

U zaključcima se ne spominju "brojni gospodarski izazovi" o kojima su osmorica raspravljala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

G8 se obvezuju "ostvariti zacrtane ciljeve i poštivati rokove dogovorene u okviru programa iz Dohe za razvoj". Riječ je o krugu višestranih trgovinskih pregovora početih krajem 2001. pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji trebaju završiti 2004.

G8 se obvezuju "provoditi zdrave makroekonomske politike koje će poduprijeti rast" i provoditi "strukturalne reforme i fleksilnost gospodarstva".

Obvezuju se "jačati povjerenje investitora tako što će poboljšati upravljanje poduzećima, kroz discipliniranje tržišta i kroz transparentnost".

"Naša je zajednička odgovornost oživjeti naša gospodarstva i tako pridonijeti jačanju svjetskoga gospodarstva", obećaju osmorica u završnoj izjavi.

U ponedjeljak poslije podne američki predsjednik otputovao je na Bliski istok gdje će sastancima s arapskim čelnicima u egipatskom Šarm el-Šeiku te u srijedu s izraleskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim Mahmudom Abasom u jordanskome gradu Aqabi pokušati pridonijeti miru u tom dijelu svijeta.

Za organizaciju idućeg summita G8 skrbit će Sjedinjene Države, koje u siječnju preuzimaju predsjedanje skupinom. Mjesto održavanja summita još nije poznato.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara