Izletnički brodovi sanitarije prazne pred istarskim plažama?

PLAŽA ispred porečkog hotela "Riviera" i pješčana plaža otoka Koversada u obližnjem Vrsaru umjereno su onečišćene. Ispitivanje kakvoće mora ispred hotela "Riviera"pokazalo je povećan sadržaj fekalnih koliforma, a na uzorku plaže u Koversadi osim povećanog sadržaja koliforma zabilježen je i povećan sadržaj fekalnih streptokoka.

Kako ni u jednom uzorku vrijednosti zagađenja nisu prelazile sto posto, što znači da bi more spadalo u četvrtu vrstu, odnosno u zagađeno more, u informaciji se navodi da onečišćeno more još zadovoljava za kupanje, sport i rekreaciju, ali je nužno hitno utvrditi uzrok onečišćenja i poduzeti sve aktivnosti glede njegova uklanjanja, javlja Glas Istre.

To su najnoviji rezultati analize Odsjeka zaštite okoliša županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj.

Provjereno je i ne radi se o nekom kvaru na kanalizacijskim ispustima, kazao je Siniša Pilat iz porečkog komunalnog poduzeća Usluga zaduženog za kanalizaciju. Objašnjava kako hotel "Riviera" nije u funkciji, a inače ima kanalizacijski izlaz na more s četiri taložnice. U Vrsaru postoji cijev koja ide kroz obalni zid, ali onda nema veze s fekalnom kanalizacijom.

Pilat pretpostavlja da se radi o otpadu s jahti i turističkih brodova koji prevoze putnike do Lima i Rovinja. Podsjeća kako su slični problemi postojali i prošlog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zanimljivo je da se to događa samo ljeti, nikada prije ni poslije. O tome sam još lani upozoravao inspektore, ali ne znam je li što i koliko učinjeno", rekao je Siniša Pilat.

Turistički brodovi trebali bi svoj otpad, također i iz sanitarija, ispuštati na za to određenim mjestima u luci, odnosno marini, a mnogi to rade na pučini. Čini se kako ovih dana kada imaju puno putnika i malo vremena za odlazak na pučinu. Poznato je da su brodski sanitarni kapaciteti neveliki, pa se tankovi otvaraju gdje se god stigne.

Gdje turistički brodovi prazne svoje sanitarne tankove trebala bi kontrolirati inspekcija zaštite okoliša u Rovinju, no tamošnja viša inspektorica novinare je uputila da odgovor potraže u resornom ministarstvu.

U Lučkoj kapetaniji tvrde da plovila otpad ne smiju ispuštati u more, pa ni na pučini, već na za to određenim mjestima, li ne odbacuju mogućnost da u ovo vrijeme, kada je na moru mnogo plovila, neki od njih se prazne i u moru uz naselja i luke.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara