Izložba Ivana Picelja u Klovićevim dvorima 3. travnja

Izložba Ivana Picelja (1924.), jednog od osnivača grupe EXAT 51, na kojoj će biti prikazan njegov raznovrsni umjetnički opus slikarski, grafički i dizajnerski te reljefi, otvara se u nedjelju, 3. travnja, u Klovićevim dvorima, izviješteno je na današnjoj konferenciji za novinare. L

Izložba će obuhvatiti više od dvjesto djela od najranijih do recentnih, istaknuli su autori izložbe Stane Bernik i Ješa Denegri te kustosica izložbe Biserka Rauter Plančić.

Osim što je sudjelovao u osnivanju grupe EXAT 51, Picelj je, podsjetili su autori izložbe, i potpisnik manifesta iz 1951. i 1953., kojima se grupa opredjeljuje za apstraktnu umjetnost.

Godine 1952. s Aleksandrom Srnecom i Božidarom Rašicom organizira prvu izložbu u svom zagrebačkom stanu. Iste godine ta trojica autora izlažu u Parizu na sedmom Salonu Novih realnosti.

U svom radu Picelj razvija jedan specifičan apersonalni smjer geometrijske apstrakcije unutar suvremenog hrvatskog slikarstva, rekao je Denegri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima, Picelj to postiže racionalnom analizom tonskog registra osnovnih boja i svođenjem oblika na geometrijske elemente.

Od početnih apstraktnih kompozicija do novijih začudno građenih reljefa, njegovo stvaralaštvo karakterizira određena logika koja ima svoje ishodište u općim načelima konstruktivizma, ističu autori izložbe.

Desetljećima predan dizajnu i grafičkoj umjetnosti radeći mape, plakate i opremajući knjige, Picelj je dao nove temelje i vrijednosti tom načinu izražavanja, unaprijedivši vizualnu kulturu grafičkog oblikovanja i ostavljajući snažan utjecaj na mlade dizajnere, istaknuto je.

Nakon prvih izložaba početkom pedesetih godina Picelj je imao retrospektivnu izložbu grafičkog dizajna u Umjetničkom paviljonu 1986. te izložbu reljefa 2001. u Muzeju suvremene umjetnosti. Piceljeva djela poznata su izvan Hrvatske, a značajna je njegova suradnja s pariškom galerijom Denis Rene od 1959.

(Hina) xta yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara