IZLOŽBA luje lozice "CIJELI TJEDAN ŽENA ŽEDAN" U GALERIJI MALA

Izložba najnovijeg opusa skulptura i crteža korčulanskog umjetnika Luje Lozice, pod nazivom "Cijeli tjedan žena žedan", otvorena je danas u zagrebačkoj Galeriji Mala. L

Izloženih osam crteža i sedam mramornih skulptura ženskih aktova, nazvanih po danima u tjednu, nastalo je u proteklih osam godina. Crteži su rađeni u ugljenu i kredu u boji na pergamentu, formata 50 puta 70 centimetara.

"Cijeli tjedan žena žedan" prva je izložba cjelovitog opusa Luje Lozice u Zagrebu nakon 22 godine, rekao je likovni kritičar Darko Schneider, podsjetivši da je posljednji put umjetnik izlagao godine 1981. u Galeriji Zagreb, u Hotelu Intercontitental.

Napomenuvši da je Lozicin novi opus u tradiciji korčulanskih i mediteranskih kipara u mramoru, Schneider je rekao da je stalnu temu ženskih tijela umjetnik ovaj put obradio u preozbrazbi, ali je ostao prepoznatljiv po istančanoj osjetljivosti za površinu.

Lujo Lozica (Lumbarda, 1934.) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1959. u klasi profesora Vanje Radauša. Bio je suradnik Majstorske radionice Antuna Augustinčića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim, Lozica je vodio radove na obnovi klaustra Male braće u Dubrovniku, katedrale Sv. Dujma u Splitu i Sv. Jakova u Šibeniku, Katedrali u Đakovu, Stolnoj crkvi u Osijeku te Hrvojevoj kuli u Splitu, Palači Cipiko u Trogiru i MUO-u u Zagrebu.

Poznat je i po nadgrobnom spomeniku Vladimiru Nazoru na zagrebačkom groblju Mirogoj, portalnim reljefima Majke Božje Lurdske u Zagrebu, skulpturi "Vesna" na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru i po "Igri s vodom" na Trgu sportova u Zagrebu.

Od 1968. do 1989. Lujo Lozica vodio je kiparsku školu za mramor, broncu, kamen, drvo i sadru u San Marinu.

(Hina) ag sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara