Izložba Marina Tartaglie u Splitu

U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena je večeras velika retrospektivna izložba velikana hrvatskoga slikarstva Marina Tartaglie, organizirana u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori gdje je bila postavljena početkom ove godine.

Velika je vrijednost izložbe u tome što je prvi put od retrospektive daleke 1975. godine u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu dan pregled cjelokupnog Tartaglinog stvaralaštva, od razdoblja ekspresionizma, naklona intimizmu, do začudnih slika nastalih u atelieru u poznijim godinama slikareva života. Izloženo je 200-tinjak djela tog velikog majstora, koja su za tu priliku posuđena iz najvećih zbirki i muzeja Hrvatske, ali i s prostora bivše Jugoslavije iz raznih muzeja i galerija te privatnih zbirki. Izložba je otvorena do 20. travnja.

Marino Tartaglia jedan je od najvećih slikara 20. stoljeća u Hrvatskoj koji je od samih početaka umjetničkog stvaranja bio jedan od sudionika europskih avangardnih stremljenja. Svojim je kasnijim radom potvrdio mjesto klasika hrvatske moderne umjetnosti.Također je i jedna je od najzanimljvijih pojava u hrvatskom slikarstvu prošlog stoljeća. Svojim je radovima obuhvatio najbitnije tendencije tadašnjeg slikarstva, istodobno zadržavši iznimnu osebujnost izraza, a umjetničkim i pedagoškim djelovanjem trajno je obilježio mnoge naraštaje umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rođen je 3. kolovoza 1894. u Zagrebu u staroj i uglednoj splitskoj obitelji. Još kao mladić u roditeljskom domu upoznaje se s novim idejama i pokretima. Satove crtanja pohađao je kod Meneghella Dinčića, a u Splitu upoznaje i Emanuela Vidovića. Završava Građevnu stručnu školu u Zagrebu gdje mu umjetnost predaju Oton Iveković i Ivan Tišov. Nakon diplome 1912. školuje se u Italiji, najprije u Firenci na Švicarskoj akademiji, a potom na rimskom Istituto Superiore di Belle Arti. Osim u Italiji djelovao je u Beču i Parizu te u Splitu i Beogradu. Od 1931. profesor je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu gdje provodi i ostatak života.Bio je redovni član Akademije znanosti i umjetnosti, a kao profesor Tartaglia je svojim iznimnim znanjem i pedagoškim radom odgojio naraštaje hrvatskih umjetnika u više od pola stoljeća. Kao slikar bio je aktivan do kraja života, 1984. godine.

(Hina) xdstr yvkn

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara