IZLOŽBA TALIJANSKOG SLIKARSTVA U RUKOPISIMA OTVORENA U NEW YORKU

Izložba "Blago izgubljene umjetnosti: talijansko slikarstvo u srednjovjekovnim i renesansnim rukopisima" otvorena je ovog tjedna u njujorškom muzeju Metropolitan. L

U donjoj polovici slike, Djevica Marija gleda u sina, dok mali Isus poseže za njenim skutima, a u gornjem dijelu slike Bog podiže ruku za blagoslov. Sve se to nalazi u manje od 10 centimetara, u okviru prvog slova jednog oslikanog rukopisa iz 13. stoljeća.

Izložba, otvorena do 1. veljače, predstavlja umjetnost ručno izrađenih knjiga, koje su bile jedini način prenošenja pisane riječi prije izuma tiskarskog stroja u 15. stoljeću.

Srednjovjekovni samostani posjedovali su velike knjige s notama i tekstom misne glazbe. Pisari su ispisivali riječi i note, a ostavljali prostor na početku stranica "iluminatorima" za oslikavanje. Ti su ukrasi varirali od jednostavnih uvećanih inicijala do detaljno izrađenih minijaturnih slika religijskih scena, ukrašenih zlatnim i srebrnim listićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oslikavanje rukopisa bilo je cijenjeno isto toliko koliko i slikanje na velikim platnima, tvrdi Pia Palladino, kustosica izložbe. Sliku Djevice Marije s djetetom Isusom izradio je Duccio di Buoninsegna, jedan od vodećih slikara rane talijanske umjetnosti.

"Želim da se umjetnost oslikavanja knjiga počne cijeniti", kaže Palladino. "Treba shvatiti da su neki od najvećih srednjovjekovnih slikara bili iluminatori".

Rukopisi su se uglavnom čuvali u samostanima. Tek su se u 19. stoljeću sličice, često izrezane iz knjiga, počele prodavati. Budući da su se knjige držale zatvorenima osim za vrijeme molitvi, slike su sačuvale jarke boje kakve ne postoje kod velikih djela izloženih zraku i svjetlu.

Izložba u Metropolitanu sadrži 106 djela koja je prikupio Robert Lehman. Većina njih su pojedinačne stranice ili izrezane slike, ali tu su i dvije uvezane knjige. Neke dolaze iz privatnih kolekcija i nikad nisu prikazane u javnosti. Izložba je u manjem opsegu bila otvorena u Muzeju umjetnosti Clevelanda i u Muzeju lijepih umjetnosti u San Franciscu, a ovo je njezina posljednja stanica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara