Izložba: Venecija u posjetu moskovskom muzeju Puškin

SLIKE talijanskih majstora i talijanska glazba ´gostuju´ tijekom mjeseca prosinca u monumentalnoj dvorani moskovskog Muzeja Puškin, u sklopu ´Prosinačkih večeri´ koje se tradicionalno održavaju u glavnome ruskom gradu već 20 godina, a pokrenuo ih je ruski pijanist svjetskoga glasa Svjatoslav Richter, preminuo 1997.

Uprava festivala svake godine publici nudi drugu temu ´Prosinačkih večeri´. Pozorno se bira glazbeni program koji je u skladu s umjetničkm djelima iz impozantne kolekcije muzeja. Prošlogodišnja manifestacija bila je posvećena romantičnoj francuskoj glazbi, a popratile su je slike najpoznatijih francuskih impresionista.

´Na samome početku, još u vrijeme SSSR-a, ova je manifestacija bila nedostupna običnim ljubiteljima umjetnosti. Bila je rezervirana za političko-umjetničku elitu. Nakon pada komunizma bilo je još malo natezanja, no od prije nekoliko godina, postala je događaj koji se ne propušta i dostupan je svima´, rekla je jedna posjetiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji ove godine mogu vidjeti djela venecijanskih slikara 18. stoljeća, na čelu s Canalettom i Tiepolom, istodobno uživajući u glazbi Puccinija, Verdija i ostalih talijanskih glazbenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara