IZLOŽBE OSCARA NEMONA U OSIJEKU I ZAGREBU

Izložbe poznatoga hrvatskog kipara Oscara Nemona (Osijek, 1906. Oxford, 1985.) održat će se u povodu 100. obljetnice njegova rođenja 2006. u Osijeku i Zagrebu, dogovoreno je na sastanku pomoćnice ministra kulture Branke Šulc s britanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Sirom Johnom Ramsdenom i Alice Nemon Stuart, kiparovom snahom i voditeljicom umjetnikove zaklade.

Ministarsvo kulture danas je priopćilo da, na temelju početnih istraživanja kiparova stvaralaštva i pripreme za njegovu monografiju koje provodi Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku, priprema cjelovito istraživanje umjetnikova stvaralaštva, za koje Nemonova zaklada u Oxfordu iskazuje osobito zanimanje.

Po današnjem dogovoru Ministarstvo će organizirati izradbu popisa Nemonovih djela u privatnim i muzejsko-galerijskim ustanovama u Hrvatskoj te suradnjom s kulturnim ustanovama i zagrebačkim Filozofskim fakultetom organizirati provedbu spomenuta istraživanja, kaže se u priopćenju. Projekt će im osim Nemonove zaklade u Oxfordu potpomoći i Britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Voditeljica Zaklade Alice Nemon Stuart predložila je da se dio kiparove ostavštine daruje Galeriji Likovnih umjetnosti u Osijeku, koja je vlasnik i nekoliko njegovih radova, dokumentarne i fotografske građe, a njegove javne skulpture u gradu i na židovskom groblju dio su hrvatskoga kulturnoga bogatstva, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo će u suradnji s Galerijom i Osječko-baranjskom županijom utvrditi način predstavljanja darovnice u novom stalnom postavu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemon, rođeni Osječanin, kiparstvo je studirao u Bruxellesu, a u Drugom svjetskom ratu u vrijeme holokausta odlazi u Englesku i nastavlja rad, portretirajući uglavnom slavne ličnosti.

Nemonova zaklada darovala je dio građe britanskim ustanovama, a planira i više izložaba.

Njegova skulptura Sira Winstona Churchilla, dar Zaklade, danas će biti predstavljena javnosti u Britanskom veleposlanstvu.

(Hina) pp/xam ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara