IZLOŽENE ZABRANJENE SLIKE D.H. LAWRENCEA

Serija slika koje nisu pokazane u britanskoj javnosti već više od 70 godina, a bile su zabranjene zbog opscenosti, izložene su ovih dana u jednoj londonskoj knjižari. L

Neke od slika kontroverznog književnika D.H. Lawrencea prikazuju gole muškarce i žene u jedva prikrivenim seksualnim pozama pa su zabranjene u srpnju 1929. tijekom izložbe u Londonu.

"Ove slike po modernim standardima nisu opscene. One vrlo dobro ocrtavaju preokupacije izražene u Lawrenceovim djelima", izjavila je glasnogovornica knjižare Waterstone na londonskom trgu Piccadilly.

Lawrence je poznat kao autor knjige "Ljubavnik Lady Chatterley", priče o preljubu aristokratkinje i njezina lovočuvara, koja je zabranjena čim je napisana 1928. godine. Zabrana je povučena 1960.

Zabrana izlaganja slika u načelu još uvijek stoji, iako je policija izjavila da neće ništa poduzimati ako ne bude pritužbi od strane javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brinući se da bi slike ipak mogle uzrujati neke ljude, knjižara je odlučila premjestiti izložbu iz javnog prostora u kafiću na šesti kat zgrade.

"Ne želimo ništa cenzurirati. Želimo da ljudi vide ove slike. No, kafić je obiteljski prostor i nismo htjeli nikoga uvrijediti pa smo premjestili izložbu", izjavila je glasnogovornica knjižare.

Jedna od slika prikazuje labuda koji sjedi među grudima nagnute gole žene, a nazvana je "Leda", kao i istoimena pjesma, dok slika "Contadini" prikazuje golog muškarca kako sjedi. Obje su kopije originala koji se nalaze u Teksasu.

Kad su izložene u londonskoj Galeriji Warren 1929. godine, novinari su ih prozvali "zaista odvratnima" te "gadnima i opscenima". Ipak, do trenutka kad je policija zauzela galeriju, stiglo ih je vidjeti oko 12.000 osoba.

Izložba je otvorena do kraja prosinca, a podudara se s objavljivanjem knjige "Slike D.H. Lawrencea". Lawrence, čija su književna djela istraživala ljudske odnose i seksualnost, umro je u ožujku 1930.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara