Izrael: Abas osigurao primirje palestinskih skupina

Palestinski predsjednik Mahmud Abas sa svim je značajnijim palestinskim militantnim skupinama postigao dogovor o jednomjesečnom primirju, objavio je u nedjelju izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, čija je izjava, međutim, opovrgnuta samo sat vremena kasnije.

Hamas i Islamski džihad prihvatili su primirje u zamjenu za svoju buduću ulogu u palestinskoj samoupravi, rekao je Mofaz za izraelski radio. "Prema našim informacijama, došlo je do sporazuma između Abasa i čelnika Hamasa i Islamskog džihada o prekidu vatre koji će trajati barem mjesec dana", rekao je Mofaz.

Hamas je, međutim, to odmah opovrgnuo. "Mofazova izjava nije točna. Naša skupina je spremna ozbiljno razmotriti pitanje primirja, ali samo ako se okupatorske izraelske snage prethodno obvežu da će zaustaviti svaki oblik agresije", rekao je dužnosnik te skupine Sami Abu Zhri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mofaz je rekao da takvo obećanje s izraelske strane nije stiglo, ali i dodao da će Izrael zaustaviti svoje aktivnosti ako tako bude i s druge strane. "Sve dok je na palestinskoj strani mir, nema nikakve potrebe da djelujemo", rekao je Mofaz.

Novoizabrani palestinski lider Mahmud Abas posljednjih dana s palestinskim militantnim skupinama pregovara o uspostavi primirja. Tako su u subotu svoj pristanak na uvjetovani prekid vatre objavile Brigade mučenika al-Akse, Demokratska fronta za oslobođenje Palestine (DFLP) i Narodna fronte za oslobođenje Palestine (PFLP).

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara