Izrael bi mogao imenovati veleposlanika u Austriji nakon 4 godine

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom, koji će posjetiti Beč u srijedu, vjerojatno će imenovati novog veleposlanika u Austriji nakon gotovo četiri godine, rekli su u ponedjeljak diplomatski izvori.

Izrael je povukao svog veleposlanika 4. veljače 2000., na dan prisege nove austrijske vlade u kojoj je bila desničarska Slobodarska stranka (FP), tada predvođena Joergom Haiderom, koji je dao razne izjave tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća u kojima je hvalio nacizam.

Izrael je tada stavio svoje diplomatske odnose s Austrijom na razinu otpravnika poslova i prekinuo ministarske kontakte.

Austrija nije odgovorila na te izraelske mjere i zadržala je svog veleposlanika u Tel Avivu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek je nedavno Izrael promijenio svoje stajalište. Shalom je u srpnju, tijekom posjeta austrijske ministrice vanjskih poslova Benite Ferrero-Waldner, rekao da je Austrija poduzela "važne korake u suočavanju s prošlošću i priznala svoju odgovornost prema žrtvama holokausta".

U ponedjeljak nije bilo službene potvrde da će Izrael imenovati novog veleposlanika. Jeruzalemski izvori su ranije kazali da se prvo mora sastati povjerenstvo za imenovanja.

(Hina) kga br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara