Izrael i Francuska potpisuju ugovor o izradi vojnih letjelica

FRANCUZI bi uskoro trebali potpisati ugovor s državnom Izraelskom zrakoplovnom industrijom (IAI) koji će omogućiti prijenos iskustava u izradi serije bespilotnih vojnih letjelica tipa Eagle 1, namijenjenih stranim tržištima, prenosi izraelski list Haaretz.

Ugovor vrijedan između 150 i 200 milijuna dolara bit će jedan od najvažnijih ugovora zaključenih između dviju zemalja nakon embarga na oružje za Bliski istok što ga je Francuska donijela uoči Šestodnevnog rata u lipnju 1967.

Prema ugovoru, izraelski će stručnjaci francuskim prenijeti iskustva u proizvodnji bespilotnih vojnih letjelica Eagle 1 kakvima se koristi izraelsko vojno zrakoplovstvo.

Sporazum će se potpisati u sklopu međunarodne izložbe opreme za kopnenu vojsku Eurosatory 2004. koja počinje u ponedjeljak blizu Pariza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri godine Izraelska zrakoplovna industrija sklopila je s europskom tvrtkom za zrakoplovstvo i obranu EADS ugovor o zajedničkom radu na razvoju posebne verzije spomenutog zrakoplova koji zadovoljava specifične zahtjeve francuske vojske.

Eagle 1 u Francuskoj će za strano tržište, uz odobrenje francuskog ministarstva obrane, proizvoditi konzorcij stvoren oko EADS-a.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara