IZRAEL: NASELJENICI PREDSTAVILI "MIROVNI PLAN" BEZ PALESTINSKE DRŽAVE

Izraelski naseljenici u utorak su predstavili osnovne crte svojeg "mirovnog plana" u kojem se ne predviđa stvaranje palestinske države ni uklanjanje ijednog naselja, odgovarajući tako na "Ženevsku inicijativu" i mirovne "smjernice".

Planom, čiji su autori 14 parlamentarnih zastupnika iz redova izraelske krajnje desnice i stranke Likud premijera Ariela Sharona, predviđa se "iskorjenjivanje terorizma, napuštanje načela razmjene 'zemlje za mir', upravna autonomija za Arape i konačni regionalni sporazum u kojem se isključuje stvaranje palestinske države i uklanjanje naselja", izjavio je za izraelski vojni radio vođa kolonista Ben Tzvi Lieberman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Taj je plan odgovor na Ženevsku inmicijativu i mirovne 'smjernice', koji nude vrlo loša rješenja", pojasnio je Lieberman.

Ženevsku inicijativu, koju su pripremili su političari izraelske oporbe i bivši palestinski dužnosnici, nudi odgovor na sva temeljna pitanja izraelsko-palestinskog sukoba, pa tako i grada Jeruzalema koji će, prema njihovu planu, biti podijeljen, pravo na povratak izbjeglica a iscrtava i granice buduće palestinske države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara