Izrael ne želi Barghoutija u palestinskom vodstvu

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom u četvrtak je kategorički odbacio mogućnost da palestinski dužnosnik Marwan Barghouti, kojeg je Izrael osudio na doživotni zatvor, bude dio novog palestinskog vodstva nakon smrti Jasera Arafata.

"Barghouti je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog upletenosti u brojne terorističke atentate u kojima je poginuo velik broj nevinih Izraelaca", kazao je Shalom na konferenciji za novinare.

Šefa Fataha za Zapadnu obalu Marwana Barghoutija se često smatralo mogućim nasljednikom Jasera Arafata, zbog njegove velike popularnosti.

On je ujedno najviši palestinski dužnosnik kojeg je Izrael osudio i zatvorio od početka Intifade krajem rujna 2000. godine. Barghoutija, kojeg je uhitila izraelska vojska 15. travnja 2002. godine u Ramallahu, Izrael je smatrao jednim od vođa Intifade i Brigada mučenika al Aqse.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je proglašen krivim za umiješanost u četiri protuizraelska atentata, u kojima je poginulo pet osoba, osuđen je 6. lipnja pred izraelskim sudom na pet doživotnih kazni zatvora, što je dočekano pozivom na nastavak Intifade do osnivanja neovisne palestinske države.

Barghouti je pozvao Palestince na nastavak Intifade unatoč vijestima o smrti Jasera Arafata.

"Riječi ne mogu izraziti duboku tugu koji osjećamo zbog smrti našeg vođe, šefa naše nacije, predsjednika Arafata", kazao je Barghouti u izjavi koju su pročitali njegovi odvjetnici.

"Važno je ostati odan nacionalnim načelima i vrijednostima koje je uspostavio naš vođa čiji je život bio posvećen provedbi toga. Moramo sačuvati naše nacionalno jedinstvo, naš angažman da nastavimo borbu, da dođemo do stvarne demokracije i uspostavljanja reda i zakona", dodao je Barghouti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara