Izrael: Novinari pod istragom sigurnosnosnih službi

IZRAELSKA vlada podvrgnula je na provjeru sigurnosnih službi imena tisuća novinara a na temelju novih pravila o dobivanju novinarske akreditacije, objavile su u srijedu lokalne novine.

Čelnik vladina ureda za tisak Danny Seaman odbio je komentirati izvješće koje je objavio dnevnik Haaretz. On je u ponedjeljak novinarima rekao kako oni neće biti objektom sigurnosne provjere do početka iduće godine.

Izraelska Udruga stranih novinara prosvjedovala je protiv sigurnosne provjere kao "potpunog kršenja slobode tiska", a nacionalne novinarske udruge također su izrazile svoje protivljenje.

Seaman je izjavio agenciji Reuters da će izraelski i strani novinari, koji traže akreditaciju izraelske vlade, biti podvrgnuti sigurnosnim provjerama zbog rastuće zabrinutosti stanjem sigurnosti izazvane trogodišnjim palestinskim ustankom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije su akreditacije bila izdavane bez provjera.

Oko 15.000 novinara, koji trenutačno imaju novinarske akreditacije koje je izdala izraelska vlada, morat će podnijeti ovjerenu izjavu da su novinari i platiti pristojbu za dobivanje press iskaznice.

Prema riječima Seamana, čiji je ured odbio prošle godine dati dozvole palestinskim novinarima pravdajući to sigurnosnim razlozima, rekao je da imena domaćih i stranih novinara neće biti predana izraelskoj tajnoj službi Shin Bet do 1. siječnja.

Haaretz je pak, pozivajući se na izvore iz press službe, objavio kako je ured za odnose s javnošću već proslijedio imena tisuća izraelskih novinara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara