Izrael odobrio novu fazu ofenzive u Gazi

IZRAELSKI čelnici odobrili su novu fazu ofenzive u Gazi, javio je u utorak izraelski radio, nakon što izraelski premijer i čelnik Hamasa nisu pokazali fleksibilnost u nastojanjima da se zaustavi 13-odnevni krvavi sukob koji je započeo otmicom izraelskog vojnika kojega drže palestinski militanti.

Izraelski premijer Ehud Olmert i ministar obrane Amir Peretz dali su zeleno svjetlo novim upadima u Gazu s ciljem da se oslobodi oteti vojnik i zaustave palestinski raketni napadi, javio je radio ne navodeći detaljnije informacije o tome.

U ponedjeljak je Hamasov politički čelnik Khaled Mashaal zatražio razmjenu zarobljenika, no Olmert je rekao kako bi to bila "kardinalna pogreška". Ni Olmert niti Mashaal nisu izrazili spremnost na kompromis, ne nagovješćujući tako skori kraj izraelskih upada u pojas Gaze u kojima je ubijeno 58 Palestinaca, navodi agencija Associated Press.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se novinarima Olmert je zadržao svoju grubu retoriku napadajući Mashaala, za kojega je rekao da je "terorist s krvavim rukama" te da "nije legitiman partner za bilo što, niti će to biti". "Neću pregovarati s Hamasom", rekao je izraelski čelnik.

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak izraelski je zrakoplov ispalio raketu na most u sjevernom dijelu pojasa Gaze, objavili su palestinski sigurnosni i vojni izvori. Prema tim izvorima, cilj napada je spriječiti palestinske militante u transportiranju raketa u područja s kojih ih lansiraju na Izrael.

U utorak se japanski premijer Junichiro Koizumi uputio na Bliski istok u misiju tijekom koje će, kako se očekuje, pozvati Izrael i Palestince da se zauzmu za rješavanje sukoba dijalogom. Koizumi prvo odlazi u Tel Aviv, gdje će razgovarati s izraelskim čelnicima, a potom će se u Jeruzalemu sastati i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara