Izrael pokušava dublji proboj na libanonski teritorij, Hezbollah se žestoko opire

IZRAELSKE kopnene snage u petak rano ujutro pokušavaju dublji proboj na libanonski teritorij, a Hezbollah je priopćio da vodi žestoke okršaje kako bi zaustavio napad.

Izvori UN-a za njemačku su agenciju dpa rekli da se borbe izraelskih kopnenih snaga i gerilaca Hezbollaha vode oko mjesta Markaba na jugu Libanona.

Izvori Hezbollaha su priopćili da Izraelci iz nekoliko pravaca pokušavaju napredovati u dubinu libanonskog teritorija. "Naši gerilci se žestoko bore da ih zaustave, a posebno gađaju izraelske tenkove", rekao je izvor Hezbollaha za dpa.

Izraelski ministar obrane Amir Peretz u četvrtak je izjavio da je vojska dobila naredbu da se pripremi za mogući proboj do rijeke Litani, 20 kilometara sjeverno od izraelske granice. Zasad nije poznato je li napad u petak dio toga plana. Izraelske snage dosad su najdublje prodrle u libanonski teritorij šest do sedam kilometara.

Izraelci su nešto ranije, prema libanonskim vojnim izvorima, u dva navrata iz zraka napali južna predgrađa Bejruta. Policija je objavila da je u tim udarima poginulo troje civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libanon ostaje bez goriva

Libanonski premijer Fouad Siniora izjavio je u četvrtak da će njegova zemlja za tjedan dana u potpunosti ostati bez goriva ako u međuvremenu iz inozemstva ne stignu nove zalihe.

"Imamo goriva za još sedam dana i to je sve", rekao je Siniora u četvrtak navečer na BBC-u. Ipak, izrazio je nadu da će nove pošiljke stići uskoro.

UN je objavio da libanonske benzinske postaje, vodocrpilišta i postrojenja za električnu energiju ostaju bez goriva i da bi za nekoliko dana mogla zavladati posvemašnja nestašica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara